Lykke Friis: Her er fem kandidater til at blive Merkels afløser

Når den første prognose fra delstatsvalget i Hessen indløber, vil tyskerne holde vejret. Markant tilgangegang til Merkels parti kan betyde, at hun ikke kan fortsætte som formand. Tyske medier spekulerer intenst i en mulig afløser

Merkels skæbnevalg. Det er forlængst den betegnelse, der er blevet hæftet på søndagens valg i Hessen. Hvis CDUs ministerpræsident, Volker Bouffier mister sin ministerpræsidentpost, vil kansler Merkels kritikere for alvor udfordre hendes magtposition. Et bud er, at hun vil blive presset til at træde tilbage som partiformand på CDUs kongres i Hamborg til december. En massiv tilbagegang i SPD vil kunne udløse debat om, hvorvidt partiet skal fortsætte i regering med Merkel. Fold sammen
Læs mere
Foto: SILAS STEIN / Ritzau /scanpix

4,4 millioner vælgere kan søndag være med til at afgøre kansler Angela Merkels skæbne. Hvis Merkels parti, CDU, efter endnu et dårligt valg mister ministerpræsidentposten i Hessen, vil hendes kritikere for alvor udfordre hende. Allerede til december skal CDU vælge ny formand på partikongressen i Hamborg.

Merkel har i årevis forsvoret, at hun vil lave en »Gerhard Schröder«, dvs. ligesom SPD-kansleren i 2004 at afgive formandsposten, men at blive siddende som kansler.

Angela Merkel, Tysklands kansler og CDU-formand

»Alle tidligere formænds forsøg på at påvirke, hvem der skal afløse dem, er gået voldsomt galt. Og sådan skal det også være.«


Hårdt presset af delstatsvalget i Bayern og katastrofale meningsmålinger bidrog kansleren imidlertid i denne uge selv til diskussionen om, hvor længe hun kan blive siddende:

»Alle tidligere formænds forsøg på at påvirke, hvem der skal afløse dem, er gået voldsomt galt. Og sådan skal det også være.«

I tyske medier spekuleres der primært i fem mulige afløsere som CDU-formand og siden kansler:

Wolfgang Schäuble

Formand for Forbundsdagen, født i 1942 i Baden-Württemberg

Wolfgang Schäuble er »the grand old man« i CDU. I dag er han formand for Forbundsdagen, men i årevis var han indenrigs- og efterfølgende finansminister. I mange år var han kansler Helmut Kohls højrehånd. De to skiltes som fjender, da Schäuble brød med sin tidligere chef i forbindelse med den store skandale om uretmæssige valgkampsmidler til Kohls valgkampe. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIC VIDAL / Reuters / scanpix.

Stærkeste side: Ingen i Tyskland sætter spørgsmålstegn ved, at den mangeårige minister har evnerne til at blive kansler. Schäuble har flere gange ytret sig kritisk over for Merkels flygtningepolitik.

Få dage inden valget i Bayern gav han startskuddet til diskussionen om, hvor længe Merkel kan blive siddende. Hvis partiet går markant tilbage i Bayern og Hessen, vil hun blive udfordret, lød det fra den tidligere finansminister.

Svageste side: Som tro partisoldat er Schäuble ikke en »dronningemorder«. Andre vil skulle gøre det hårde arbejde for ham og meddele Merkel, at hun som minimum skal trække sig som formand.

Schäubles fremskredne alder bevirker, at han kun kan være en overgangsfigur og derfor primært komme i spil, hvis Merkel her og nu også må trække sig som kansler.

Bonus-info: I 1990 forhandlede Schäuble genforeningsaftalen på plads med det tidligere DDR.

Annegret Kramp-Karrenbauer

CDUs generalsekretær, født i 1962 i  Saarland

Annegret Kramp-Karrenbauer blev udpeget som generalsekretær for CDU i foråret 2018. Hun bliver ofte kaldt »Mini-Merkel« men hun har på det seneste forsøgt at distancere sig fra kansleren. F.eks. åbnede hun for nyligt for en diskussion af, hvorvidt Tyskland fortsat skal tillade det dobbelte statsborgerskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: FELIPE TRUEBA / EPA / scanpix.

Stærkeste side: Den tidligere ministerpræsident fra Saarland, der ofte kun betegnes som »AKK«, har fået en god start som generalsekretær i partiet. Hun opfattes som en »samler.«

Selvom hun har støttet Merkels flygtningepolitik, har hun markeret sig ved at stille større krav til flygtninge- og asylansøgere. For nyligt satte hun spørgsmålstegn ved, om Tyskland fortsat skulle tillade det dobbelte statsborgerskab.

AKK vil løbe af med formandsposten, hvis CDUerne går efter fornyelse, men samtidig satser på et sikkert kort, der i en overgangsperiode vil kunne operere relativt harmonisk sammen med Merkel på kanslerposten.

Svageste side: AKK kaldes også for »Mini-Merkel«. Hendes tætte bånd til kansleren kan skade hende, hvis partifæller foretrækker en helt ny start.

Bonus-info: AKK optræder til karneval som rengøringsdamen Gretl. Hun kører på motorcykel med sin mand og har en svaghed for AC/DC.

Jens Spahn

Sundhedsminister, født i 1980 i Nordrhein-Westfalen

Jens Spahn er en af kansler Merkels største kritikere. Hans udpegelse som sundhedsminister i marts 2018 blev set som et tegn på kanslerens svækkede position. I modsætning til tidligere havde hun ikke tilstrækkelig magt til at forhindre, at hendes største modstander fik et sæde i hendes regering Fold sammen
Læs mere
Foto: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters / scanpix.

Stærkeste side: Den nyudnævnte sundhedsminister har siden flygtningekrisens start markeret sig som Merkels stærkeste kritiker. Han har flere gange turdet at udfordre hende og er højrefløjens klare favorit.

Hans stærkeste side er, at han som »værdikriger« igen vil skærpe partiets profil. Han har tætte bånd til FDPs formand Christian Lindner og Østrigs kansler Sebastian Kurz.

Svageste side: Spahn har kun få måneders erfaring som minister. Mange mener derfor, at han først skal vise, at han kan levere resultateter og ikke kun fængende overskrifter.

Hans klare budskab om, at partiet skal trækkes til højre for blandt andet at stække AfD, er blevet svækket efter valget i Bayern. Her tabte CSU flere stemmer til De Grønne end til AfD. Med Spahn som formand vil midterfløjen frygte, at partiet fortsat vil bløde mod midten.

Bonus-info: Allerede i gymnasiet erklærede Spahn, at han villle være kansler – »hvad ellers?«

Armin Laschet

Ministerpræsident, født i 1961 i Nordrhein-Westfalen

Armin Laschet har kun været ministerpræsident i 1½ år i Tysklands største delstat, Nordrhein-Westfalen. Under de kuldsejlede »Jamaica-regeringsforhandlinger« mellem CDU/CSU, FDP og De Grønne i 2017 strittede han som leder af en kul-domineret delstat imod, at kul skulle udfases. Fold sammen
Læs mere
Foto: WOLFGANG RATTAY / POOL / scanpix.

Stærkeste side: Som ministerpræsident for Tysklands største delstat, Nordrhein-Westfalen, har Armin Laschet pr. definition mange stemmer bag sig. Han opfattes som en jovial type, som vil kunne samle partiet.

Udover opbakningen fra sin delstat er det Laschets stærkeste kort, at han som den eneste af de mulige afløsere ikke er fedtet ind i det daglige arbejde i Berlin. Mange tyskere er nemlig voldsomt trætte af de utallige stridigheder, der har præget Merkels nyeste regering.

Laschet er personlig ven med FDPs Christian Lindner. FDP, der ikke ville regere med Merkel efter forbundsdagsvalget sidste år, har mere end antydet, at situationen kan være anderledes, hvis kansleren hedder Laschet.

Svageste side: Laschets erfaring er begrænset. Han har kun været ministerpræsident i halvandet år. Som en af Merkels stærkeste støtter i flygtningespørgsmålet vil mange nok også sætte spørgsmålstegn ved hans evne til at kunne forny partiet.

Bonus-info: Laschet er inkarneret fan af Alemenia Aachen i 2. Bundesliga.

Ursula von der Leyen

Forsvarsminister, født i 1958 i Bruxelles, valgt i Niedersachsen

Ursula von der Leyen blev i årevis regnet som Merkels »kronprinsesse«, men hendes tid som forsvarsminister har givet hende mange fjender. Det er derfor de færreste, der i dag regner med, at hun har en chance for at blive kansler Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL / Reuters / scanpix.

Stærkeste side: I årevis blev forsvarsministeren altid nævnt som den mest oplagte »kronprinsesse«. Hun er også – sammen med Schäuble – den kandidat, der har mest erfaring. Hun er den eneste, der har været minister i samtlige af Merkels 13 kanslerår.

Svageste side: I de senere år er von der Leyens stjerne falmet så meget, at det kun er de færreste, der tror, hun vil kunne blive formand. Ikke alene har hun mistet Merkels støtte, efter at hun gik bag om ryggen på kansleren i spørgsmålet om kvindekvoter. Hendes forsvarsministertid har været martret af skandaler.

Bonus-info: Ursula von der Leyen har syv børn.

Da kansler Helmut Kohl i 1998 gik af som kansler, var der ingen, der forudsagde, at hans CDU-afløser på kanslerposten i 2005 ville hedde Angela Merkel.