Hvem skal afløse Angela Merkel? Nu skydes formandskampen i gang

Friedrich Merz har store ambitioner. Han vil være formand for CDU og kansler i Tyskland. Ambitionerne kan mærkes i hans hjemby, Arnsberg, hvor der allerede findes et regeringskvarter og »et lille Berlin«.

10. november 2018 blev Friedrich Merz nomineret til CDU-formand i sin hjemby Arnsberg, 55 km øst for Dortmund. Det foregik i byens »Schützenhalle.« Fold sammen
Læs mere
Foto: ULRICH HUFNAGEL/EPA/Ritzau Scanpix

»Vi står bag ham. Alle kender ham her i byen, hvor han har sit advokatkontor. Du skulle gøre dig den tjeneste at høre ham tale live. Han er en gudsbenådet taler. Helt i modsætning til Merkel.«

Der er ingen tvivl om, at Friedrich Merz kan regne med sin hjemby, når kampen om CDUs formandspost for alvor skydes i gang torsdag i Lübeck. Der er dog også kritiske røster.

Eksilbyen

I hele ti år var byen Arnsberg, 55 km øst for Dortmund med godt 75.000 indbyggere, Friedrich Merz' politiske eksil.

Da han mistede sin gruppeformandspost til Angela Merkel i 2002 og siden helt forlod politik i 2009, var det herfra, han styrede sine mange bestyrelsesposter. Men det var også fra Arnsberg, at han kritiserede »hende damen fra Østtyskland«. Med kanslerens afgang som formand er han klar til comeback.

»Lille Berlin«

Pudsigt nok findes der allerede et regeringskvarter i Arnsberg. I 1816 blev Westfalen en provins i det daværende Preussen, og Arnsberg blev ophøjet til regeringsby.

Embedsmændene skulle have et sted at bo og regere fra, så ingen ringere end arkitekten Karl Friedrich Schinkel, der står bag mange klassicistiske bygninger i Berlin, blev hyret til opgaven. I Arnsberg kan man derfor gå rundt i »et lille Berlin« med kirke, hotel og flotte embedsboliger.

»Tro, anstændighed, Heimat«

Nu satser Merz på, at en Arnsberger kan tage rejsen til det store Berlin. Nomineringstalen holdt han i den lokale skytteforening foran mottoet – »Tro, skik og Heimat«. Her slog han også fast, at han ikke vil være en »anti-Merkel«, men indgå i tæt parløb med kansleren, hvis han bliver valgt.

Det er dog ikke mange, der tror på i Arnsberg.

»Hun fyrede ham jo på gråt papir,« siger en af de fire kvinder, som Berlingske møder på byens gamle hotel, der tidligere hed »Zum König von Preussen«.

Intet generationsskifte

Her kan man dog også høre kritiske toner. Én er skeptisk over for »personkulten«, der nu omgiver Merz – også fordi han ikke har distanceret sig tilstrækkeligt fra sin bedstefar, der var borgmester og nazist i nabobyen, Brilon.

En tredje har svært ved at se, at Merz med sine 63 år kan være et generationsskifte. »Han er jo kun ét år yngre end Merkel.«

Friedrich Merz, der kandiderer til posten som CDU-formand, er kun et år yngre end Angela Merkel. Blandt andet modkandidaten, Jens Spahn, der er selv er 38, mener ikke, at det er udtryk for et generationsskifte. Den tredje kandidat til posten, Annegret Kramp-Karrenbauer er 56 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: ARND WIEGMANN/Reuters/Ritzau Scanpix.

Ølbrik og »German way of life«

Flere i byen håber dog på, at Merz med sin konservative profil kan generobre stemmer fra Alternative für Deutschland.

Merz har tidligere markeret sig på, at en selvangivelse skal være så simpel, at den kan være på en ølbrik. Derudover slog han allerede i 2000 fast, at der findes en »Leitkultur« (»German way of life«), som udlændinge skal pejle efter.

Selv om Merz efter sit comeback har skruet lidt ned for retorikken, har han langtfra mistet sin skarpe tunge. I starten af ugen betegnede han AfD som et åbenlyst »nationalsocialistisk parti« med »antisemitiske undertoner«.

Otte valgmøder

Torsdag starter næste fase i Merz’ valgkamp, når han sammen med sine medkombattanter, sundhedsminister Jens Spahn og generalsekretær Annegret Kramp-Karrenbauer, i Lübeck skal debattere på det første af otte møder rundt i Tyskland.

Det sidste møde løber af stablen i Berlin den 30. november, og 7. december afgøres det, hvem der skal være ny formand på partikongressen i Hamborg.

15. november skydes kampen om at blive CDU-formand for alvor igang. Her afholdes det første af otte regionsmøder, startende i Lübeck. hvor medlemmerne kan møde kandidaterne Friedrich Merz (t.v.), Annegret Kramp-Karrenbauer (midten) og Jens Spahn (t.h.) Fold sammen
Læs mere
Foto: CLEMENS BILAN/EPA/Ritzau Scanpix.

Selv om kandidaterne har lovet hinanden en fair valgkamp, er fløjlshandskerne ved at blive taget af. I starten af ugen bemærkede Annegret Kramp-Karrenbauer med slet skjult reference til Merz’ mange bestyrelsesposter og hang til privatfly, at Merz i hvert fald var en bedre pilot end hende.

Jens Spahn til angreb

Jens Spahn, der også er fra Nordrhein-Westfalen, kritiserede i et avisinterview Merz for at løbe af pladsen og gå i eksil. I modsætning til Merz har Spahn »ført valgkamp for sit parti i gode og dårlige tider«. Dertil kommer, at han med sine 38 år kan tilbyde CDU et generationsskifte og »et perspektiv, der går ud over fire år«.

Endelig kritiserede Spahn Merz for at have underskrevet et politisk manifest, hvor han gik ind for en fælles europæisk arbejdsløshedsforsikring – et manifest, som Merz som efter sit comeback har distanceret sig fra.

Annegret Kramp-Karrenbauer, derimod, havde ifølge Spahn såret ham ved i »samme åndedrag« at have nævnt homovielser, »incest og polygami«. Spahn giftede sig i julen med sin mand, Daniel Funke. Sidste år argumenterede Kramp-Karrenbauer imod indførelsen af homovielser.

Borger i Arnsberg, Friedrich Merz hjemby

»Vi krydser alt for Merz. Spahn kunne være min søn og hende Annegret Kramp-Karrenberger - eller hvad hun nu hedder - er altså for kedelig«


På hovedgaden i Arnsberg foran den traditionelle »Rathauskeller« er man trods kritikken ikke i tvivl: »Vi krydser alt for Merz. Spahn kunne være min søn og hende Annegret Kramp-Karrenberger – eller hvad hun nu hedder – er altså for kedelig,« siger en forbipasserende til Berlingske.