Liberal Alliance afviser at bekende kulør før parlamentsvalg

Ved forrige valg forestillede Liberal Alliance sig at sidde i gruppe med tyske Alternative für Deutschland. De Konservatives spidskandidat kalder det et »kæmpestort usikkerhedsmoment« for borgerlige vælgere, at LA ikke vælger politisk gruppe før valget. LA afviser kritikken.

Kulturminister Mette Bock (LA) bliver siddende i ministerbilen, indtil der udskrives valg til Europa-Parlamentet, hvor hun er partiets spidskandidat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om Venstre, Konservative og Liberal Alliance (LA) har indgået samarbejde i et valgforbund for forårets Europa-Parlamentsvalg, rejser de Konservatives spidskandidat nu en markant kritik af Liberal Alliance.

Pernille Weiss, der er spidskandidat for de Konservative, kritiserer kulturminister og spidskandidat for LA Mette Bock for ikke at give vælgerne klart svar på, hvor de står EU-politisk.

Bock har nemlig forud for valget afvist at vælge, hvilken politisk gruppe i Europa-Parlamentet partiet vil sidde i.

»Det er et kæmpestort usikkerhedsmoment for mange borgerlige vælgere. Det kan de for pokker ikke bruge til noget. Dels at der ikke er en klar politik på området, men også at der har været en flirten med nogen, der slet ikke vil Europa,« siger Weiss.

Her henviser Weiss til, at LAs spidskandidat ved parlamentsvalget i 2014, Christina Egelund, forestillede sig at danne gruppe med Alternative für Deutschland, der blandt andet ønskede at opløse euro-samarbejdet, flirtede med tanken om at genindføre D-Marken og et stop for hjælp til økonomisk kriseramte EU-lande.

»Går vi tilbage til sidste EP-valgkamp, så kom der stærke signaler fra deres spidskandidat om at gå i gruppe med stærkt EU-skeptiske partier. Der er stadig stor usikkerhed om, hvad LA egentlig mener europapolitisk. Det er meget, meget overordnede temaer, de har kastet sig ud i,« siger Weiss.

Også på Twitter kritiserer de Konservative alliancepartneren Liberal Alliance.

I og med at de er i valgforbund, samarbejder de to partier om ikke at spilde stemmer. Men bl.a. politisk kommentator Hans Engell og valgforsker og professor ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen vurderer, at Bock sandsynligvis vil snuppe mandatet, hvis der kun bliver stemmer nok til et mandat til deling mellem de to.

Afviser AfD

Bock tager kritikken med sindsro og afviser fortsat at pege på, hvor hun vil søge hen, hvis hun bliver valgt ind. Hun vil holde mulighederne åbne, fordi hun vurderer, at »meget kan nå at ske«.

»Jeg forholder mig til, hvordan det ser ud efter et valg. Jeg kan sige med sikkerhed, at det ikke bliver en konservativ eller nationalkonservativ gruppe. Det bliver heller ikke en socialistisk gruppe. Det bliver en liberal gruppe,« siger hun.

Hun afviser, at hun som sin forgænger Egelund ville vælge at sidde i gruppe med AfD:

»Det er lige præcis et godt eksempel på, hvor meget der kan ske i de seneste fem år. Efter den nedsmeltning, der var i AfD, er det blevet et meget højreorienteret parti, der har nogle meget uliberale holdninger på en række områder,« siger Mette Bock, der ikke vil svare på, om hun for fem år siden havde villet sidde i gruppe med AfD.

Hun kaldet det »fuldstændig uomtvisteligt«, at Danmark er medlem af EU, og ser især områderne handel, migration og indvandring samt klimadagsordenen som kerneområder. Omvendt drømmer hun om, at man kan skære ned på EU-bureaukrati.

Professor Kasper Møller Hansen har i Berlingske spekuleret på, om Bock kan hente nogle af Dansk Folkepartis vælgere ved at »en lidt mere EU-skeptisk linje end Konservative«.

Bock afviser imidlertid at have gjort sig den »slags taktiske overvejelser«.

Liberal Alliance fik hverken i 2009 eller 2014 nok stemmer til et mandat.

Eva Jung er Berlingskes korrespondent i Bruxelles