Japans regering lover fokus på Nordkorea og ældre

Diplomatisk offensiv fra Japan skal få Nordkorea til at ændre kurs, lover regeringschef efter valgsejr.

Japans premierminister, Shinzo Abe, som vandt en sikker sejr ved søndagens parlamentsvalg, lover fokus på, hvad han kalder landets to nationale kriser. Fold sammen
Læs mere
Foto: TORU HANAI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Japans premierminister, Shinzo Abe, som vandt en sikker sejr ved søndagens parlamentsvalg, lover fokus på, hvad han kalder landets to nationale kriser:

Den militære trussel fra Nordkorea og en stadig ældre og svindende befolkning.

På en pressekonference dagen efter valget siger Abe, at han vil beskytte japanernes velstand og fred. Han nævner også en særlig indsats for japanere, som er blevet af bortført til Nordkorea for år tilbage.

»Jeg vil lancere beslutsomme og stærke diplomatiske offensiver for at stå imod Nordkoreas missiler, dets kernevåben og bortførelsessagerne for at få dem til at ændre politik,« siger den japanske regeringschef.

Abe takker samtidig befolkningen for at støtte stabilitet og hans regerings linje.

Japanerne bliver ældre og ældre. Samtidig fødes der færre børn. Det giver en udfordring, når der bliver færre til at betale for velfærdsydelserne til den voksende ældre del af befolkningen.

Den japanske befolkning ventes at blive reduceret med næsten en tredjedel inden for 50 år. Det viser nye tal, som understreger landets demografiske krise.

Befolkningstallet ventes at falde fra lidt over 127 millioner i 2015 til 88 millioner i 2065 og til 51 millioner i 2115.

De nye tal opdateres hvert femte år af sundhedsministeriet. Tallene øger presset på regeringen for at finde løsninger på problemer med en stadig mindre arbejdsstyrke og stigende udgifter til pension.

Premierministeren vil fortsætte en økonomiske politik, som skal øge den økonomiske vækst. Han siger, at den aldrende befolkning også er en inspiration til at skabe fornyelse:

»Det giver også muligheder for at eksperimenter mere med udviklingen af robotteknologi og kunstig intelligens,« siger Abe.

Premierministeren bebuder også mere fokus på ældres muligheder i fjernt beliggende områder uden for storbyerne.

/ritzau/AP