Iran kalder indirekte atommøde med USA for konstruktivt

USA og Iran sender signaler, som kan betyde, at amerikanerne er på vej tilbage til atomaftale.

Politi foran Hotel Imperial i Wien, hvor der tirsdag indledes indirekte forhandlinger mellem USA og Iran om landets atomprogram og en ophævelse af økonomiske sanktioner mod Teheran fra amerikansk side. Florian Schroetter/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Præsident Joe Bidens regering i USA har ytret ønske om at genindtræde i atomaftalen med Iran, og efter et møde tirsdag i Østrigs hovedstad, Wien, siger Irans atomforhandler, Abbas Araghchi, at et møde med stormagterne har været »konstruktivt.«

»Forhandlingerne i Wien var konstruktive. Vores næste møde vil blive på fredag,« siger han.

USA deltager indirekte i forhandlingerne om at genindtræde i aftalen fra 2015, som tidligere præsident Donald Trump trak amerikanerne ud af i 2018.

Men Arachi lader samtidig forstå, at Iran ikke vil suspendere sin berigning af uran op til 20 procent til gengæld for at få udbetalt en milliard indefrosne dollar. De blev holdt tilbage som følge af de sanktioner, som Trump fik gennemført mod Iran.

Den høje berigning af Iran bekymrer USA og dets europæiske allierede. Det bringer Iran nærmer muligheden for at fremstille atomvåben. Aftalen fra 2015 sætter en langt lavere grad af berigning af uran som grænse.

Deltagerne i aftalen fra 2015 var ud over USA også Kina, Rusland, Frankrig, Storbritannien og Tyskland samt EU.

Inden tirsdagens møde havde Iran budt det velkommen, at USA har udsendt signaler om, at de amerikanske sanktioner mod landet vil blive ophævet. Betingelsen vil i givet fald være, at iranerne holder sig til atomaftalen fra 2015.

»Vi finder udspillet fra USA realistisk og lovende. Det kan blive starten på en genoprettelse af den dårlige proces, som førte diplomatiet ind i en blindgyde,« siger en talsmand for den iranske regering Ali Rabiei.

Iran har tidligere afvist forhandlinger med amerikanerne. Og fra iransk side er der ikke forventninger om noget hurtigt gennembrud.

»Vi er hverken optimistiske eller pessimistiske om udfaldet af disse drøftelser, som kommer nu. Men vi er sikre på, at dette er den rigtige vej fremad. Hvis USAs vilje, motivation og ærlighed viser sig at være reel, så er det et godt tegn for denne aftale og dens kommende fulde implementering,« siger Rabiei.

En vestlig diplomat siger til Reuters, at en form for penduldiplomati vil blive taget i anvendelse under møder i Wien, for USA sidder ikke med ved bordet. Frankrig kommer til at spille rollen som leder af de diplomatiske bestræbelser.

/ritzau/Reuters