»Hvordan ser helvede mon ud?« EU-formand langer ud efter Brexit-politikere

Den britiske premierminister er endnu en gang på vej over Den Engelske Kanal til EUs hovedstad. Mens afskedsdatoen er 50 dage ude i tiden, bliver briterne ved med at bede om det eneste, de ikke kan få.

Formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, er tydeligvis ved at være godt træt af, at Brexit-forhandlingerne står stille. Der er 50 dage til briternes farvel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yves Herman/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gud vil ikke dømme de britiske politikere, der havde urealistiske forventninger til et exit fra EU, nådigt, mener Det Europæiske Råds formand, Donald Tusk. Med blot 50 dage til Brexit var tålmodigheden onsdag tydeligvis tyndslidt hos Tusk:

»Jeg har tænkt over, hvordan det særlige sted i helvede ser ud for dem, der promoverede Brexit, uden at have blot en skitse af en plan for, hvordan Brexit skulle føres sikkert ud i livet,« lød det efter et møde med den irske premierminister, Leo Varadkar, onsdag.

Udmeldingen fik hurtigt en stribe Brexit-fortalere til tasterne, herunder den britiske parlamentariker Simon Clarke til tasterne.

»Kommentarer som denne skubber mig i retning af at støtte et klart brud og et no deal,« lyder det på Twitter.

»No deal« henviser til det scenarie, hvor det ikke lykkes EU og Storbritannien at få en skilsmisseaftale på plads før 29. marts, som er datoen for Brexit.

Donald Tusks kommentar faldt dagen før, den britiske premierminister Theresa May torsdag og for første gang siden december vender tilbage til Bruxelles.

Den aftale, hendes regering indgik med Danmark og de øvrige EU-lande ved et ekstraordinært topmøde i november, er efterfølgende blevet forkastet ved en afstemning i det stærkt splittede britiske parlament.

Hvad sker der så i morgen?

Forventningerne til, at der i morgen bliver sparket gang i forhandlingerne har lige så ringe udsigter som februars vejrudsigt i Bruxelles.

Hvad kan Theresa May få?

Vigtigst er måske, hvad hun ikke kan få. Hun kan for det første glemme alt om en genforhandling af skilsmisseaftalen, gentog Donald Tusk onsdag. De 27 EU-landes stilling er »klar«, og der er »ikke noget nyt forslag« på bordet.

EU er ikke med på alternative løsninger til den helt centrale del af aftalen, der omtales som »backstop« – en forsikringsordning, der skal forhindre, at der opstår en gammeldags grænse mellem Irland og Nordirland, såfremt det ikke lykkes briterne og EU at blive enige om en fremtidig handelsaftale.

Frygten er, at en grænse på den irske ø risikerer at rive op i de langt fra lægte sår i konflikten mellem protestanter og katolikker i Nordirland, og at den vil gøre stor skade på samhandel mellem nabolandene.

Hvad vil hun så bede om?

Avisen The Telegraph har et bud. I hemmelighed drøfter en stribe af Theresa Mays ministre angiveligt nu at få udsat datoen for det britiske farvel til EU, lyder det. Håbet er, at EU vil være med på en to måneders forsinkelse frem til slutningen af maj. Ingen officielle britiske kilder har bekræftet dette.

Skal det lykkes at opnå en forlængelse, vil EU-siden alt andet lige kræve en meget klar køreplan for, hvad den fristforlængelse skal bruges til. Ellers giver det ingen mening at forlænge fristen, mener EU.

Hvornår er den absolutte deadline?

Man kan ikke blive ved med at forlænge exitdatoen. Sidst i maj går de 27 tilbageværende EU-lande til valg til Europa-Parlamentet. Det nye og mindre parlament konstituerer sig 1. juli. Derfor er det både juridisk og praktisk meget svært at forestille sig, at Storbritannien uden valgte parlamentarikere kan fortsætte med at være medlem af EU efter denne dato.

Eva Jung er Berlingskes korrespondent i Bruxelles.