Klumme: Europa, er du klar? Den næste aktiespurt afhænger af dig

Den amerikanske regnskabssæson går på hæld, så nu er det de europæiske virksomheder, der skal drive aktiemarkedet videre. Brexit står over for (endnu) et skelsættende øjeblik, når May skal fremsætte sin nye skilsmisseaftale i parlamentet.

KitKat-producenten Nestle er blandt de europæiske virksomheder, der kommer med regnskab i næste uge. Arkivfoto:  Denis Balibouse/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det hæsblæsende tempo på aktiemarkedet er løjet lidt af i den forgangne uge. Med kinesiske aktier på ferie hele ugen for at fejre nytår, ingen overraskelser i Trumps State of the Union-tale og nul fremskridt i hverken Brexit eller handelskrigen har der ikke været meget til at diktere finansmarkedernes overordnede humør.

Heldigvis har der været masser af regnskaber at dykke ned i til at give lidt spænding for enkeltaktier. I Danmark var Pandora den klart største overraskelse, og aktien bankede op 18 pct. på regnskabsdagen, da investorerne jublede over en gigantisk spareplan. Over halvdelen af C25-selskaberne har nu aflagt regnskab, og overordnet er de blevet taget godt imod af aktiemarkedet. Det er nu ikke, fordi resultaterne har været blændende, men de har ikke været så dårlige som frygtet. Allervigtigst tegner de ikke et billede af en forestående recession – en frygt, som markedet gik i koma over i december, og som bombede aktier tilbage over hele verden.

I USA er vi ved at få lukket ned for regnskabssæsonen, efter at de sidste vigtige regnskaber fra Google-ejeren Alphabet, Twitter og Disney kom i denne uge. Over 70 pct. af S&P-selskaberne har nu aflagt kvartalstal, og man kan drage to konklusioner: Væksten på både top og bund er faldende, men 60 pct. af virksomheder har stadig slået markedets – omend lave – salgsforventninger. Det har ligesom i Danmark givet et lettelsens suk, og investorerne tør nu godt købe op af aktier.

Regnskabsstafetten bliver nu givet videre til Europa, hvor sæsonen fortsætter for fuld hammer i næste uge. Mastodonter som Airbus, Nestle og Heineken er på listen. Europæiske aktier har længe været den syge mand på finansmarkedet, men en solid regnskabssæson kan måske lave om på det.

Nordea har hævet sin anbefaling på Europa til »neutral« fra »undervægt«, mens Danske Bank netop er gået »overvægt« på regionen. Investeringsstrateg i Danske Bank Lars Skovgaard Andersen siger, at Europa er meget billig lige nu, og at regnskaberne bliver afgørende for, hvor hurtigt aktierne kan stige. Særligt kigger han på de store tyske industriselskaber, fordi de er hele Europas motor, så hvis de har det godt, har det meste af kontinentet det også. 138 virksomheder i det paneuropæiske Stoxx Europe 600 indeks er kommet med regnskaber indtil videre, og 62 pct. har slået omsætningsforventningerne.

Brexit kommer formentligt også til at spille en stor rolle i næste uge. Statsminister Theresa May skal på onsdag præsentere sin nye skilsmisseplan, og torsdag skal parlamentet stemme om den. Med kun seks uger til Brexit-deadlinen er det dog uklart, hvordan hun lander en aftale, der kan glide ned hos både det historisk splittede underhus og samarbejdsfjendske EU. Følelserne mellem de hårdkogte brexiteers og EU er i hvert fald ikke blevet varmere i denne uge: I et usædvanligt kritisk tweet skrev Det Europæiske Råds formand, Donald Tusk, at der må være et særligt sted i helvede til dem, der promoverede Brexit uden at at have en exit-plan. Av.

Derudover står næste uge på endnu en runde møder mellem USA og Kina for at løse handelskrigen, inden »våbenhvilen« udløber 1. marts. USAs handelsrepræsentant, Robert Lightizer, og den amerikanske finansminister, Steven Mnuchin, drager til Beijing for at bane vejen for, at Trump og Xi Jinping kan udfærdige den endelige aftale.

Aktiemarkedet holder sig i øjeblikket oppe på en blanding af okay regnskaber, hjælpsomme centralbanker og håb om en handelsaftale, så hvis sidstnævnte forsvinder, kan det lynhurtigt rive aktierne med ned.

Tre ting, jeg snakkede med mine aktiekilder om i denne uge:

Den mest oversete mulighed lige nu? Europæiske banker
Lave renter, svag økonomisk vækst og høj politisk usikkerhed. Der er ikke meget, der taler til fordel for europæiske bankaktier lige nu, men ikke desto mindre er det den perfekte grund til at købe dem, siger Andrew Lyddon, aktieforvalter i det britiske investeringshus Schroders. Han forklarer, at de nu er så billige, at potentialet begynder at opveje risikoen – hvis man er villig til at holde aktierne i tre til fem år vel at mærke. Specifikt for britiske banker nævner han, at de er stærke nok til at stå imod en eventuelt økonomisk nedtur i forbindelse med Brexit.

Olieprisen står over for 12 pct. spurt
Med en 16 pct. stigning siden nytår er olieprisen kommet stærkt fra start i 2019, men den er stadig ikke fuldstændig kommet sig efter sin nedsmeltning i 2018. En tønde olie ligger i øjeblikket på 62 dollar, hvorimod den blev handlet i omkring 66 dollar for et års tid siden. Men ifølge Commerzbank vil prisen inden årets udgang stige til 70 dollar – 12 pct. fra hvor vi er nu – på ryggen af lavere produktion fra OPEC-landene, stærkere efterspørgsel globalt og USAs sanktioner mod Venezuelas olieindustri.

Opgiv ikke pundet – endnu
Den britiske valuta har tabt lidt af pusten den seneste uge, men den japanske investeringsbank Nomura mener, der stadig er noget juice gemt i pundet. Valutastrateg Jordan Rochester siger nemlig, at der er størst sandsynlighed for et blødt Brexit eller en udskydelse, men at markedet lige nu er bekymret for en »no deal«​. Er der dog ikke kommet noget fremskridt i marts, vil pundet sandsynligvis »lide alvorligt«, siger han.