Medie: Det britiske parlament stemmer om Brexit i sidste øjeblik

Tålmodigheden er ved at løbe ud i både det britiske parlament og EU. Premierminister Theresa May lover dog fortsat, at hun vil levere Brexit til tiden.

Ifølge flere embedsmænd bliver det stadig mere sandsynligt, at Theresa Mays skilsmisseaftale først bliver sendt til afstemning i Underhuset lige inden udmeldelsesfristen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Francois Lenoir/Ritzau Scanpix

Efter sit møde i Bruxelles lovede Theresa May på ny torsdag, at hun vil levere Brexit til tiden.

Det bliver dog stadig sværere for den britiske premierminister at indfri løftet, medmindre hun ønsker at bryde ud af EU uden en skilsmisseaftale. Hendes næste møde med Europa-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, skal ikke finde sted før slutningen af februar.

Dette bringer Theresa May væsentligt tættere på 29. marts – den dag, hvor artikel 50 aktiveres, og Storbritannien forlader EU. Og Mays aftale bliver formentlig ikke sendt til afstemning i Underhuset før i sidste øjeblik, skriver The Guardian.

Parlamentsmedlemmerne i Underhuset står dermed over for en situation, hvor de må godtage en aftale meget lig den, de stemte ned med et historisk stort flertal i januar, eller acceptere et no deal-Brexit.

Da Theresa May torsdag drog til Bruxelles, fik hun et klart nej til at genforhandle den skilsmisseaftale, som hun i januar fik nedstemt i Underhuset. Jean-Claude Juncker lovede dog, at EU var åben for mulige tilføjelser til den politiske erklæring, der følger med Brexit-aftalen, skriver Ritzau.

Ifølge The Guardian går disse tilføjelser blandt andet ud på at finde mulige teknologiske alternativer til det såkaldte »backstop«, som lige nu er de britiske parlamentsmedlemmers største anke i skilsmisseaftalen.

Backstoppet er en garantiordning, EU har introduceret i aftalen, for at undgå en traditionel »hård« grænse i Irland. Træder backstoppet i kraft, vil det betyde, at Nordirland fortsat vil være en del af EUs toldunion og store dele af det indre marked – dette til stor utilfredshed i Theresa Mays nordirske støtteparti, DUP.

EU vil ikke fjerne backstoppet fra skilsmisseaftalen, men i stedet vedlægge mulige alternativer til backstoppet i en politisk erklæring om en fremtidig told- og handelsaftale mellem EU og Storbritannien. Backstoppet træder kun i kraft, hvis det mislykkes for EU og Storbritannien at få en handelsaftale på plads.

Ifølge flere embedsmænd, som The Guardian har talt med, bliver det mere og mere sandsynligt, at Theresa Mays skilsmisseaftale først bliver sendt til afstemning i Underhuset lige inden udmeldelsesfristen.

Hvis aftalen vedtages, skal Storbritannien automatisk have en forlængelsesperiode, og Theresa May vil dermed ikke have leveret et Brexit til tiden. Afvises aftalen, bryder Storbritannien ud af EU uden en aftale.

Både i det britiske parlament og i EU er tålmodigheden ved at løbe ud. Ifølge Politico overvejer flere ministre og medlemmer fra Theresa Mays eget parti at træde tilbage, mens Det Europæiske Råds formand, Donald Tusk, har kritiseret de britiske Brexit-fortalere på Twitter.

»Jeg har tænkt over, hvordan det særlige sted i helvede ser ud for dem, der promoverede Brexit uden at have blot en skitse af en plan for, hvordan Brexit skulle føres sikkert ud i livet,« skrev han onsdag.