»Historisk kraftanstrengelse«. Efter atomkraft vinker Tyskland nu også farvel til kul

Tyskland står over for en historisk transformation af sit energisystem. Uden kul og atomkraft skal landet investere massivt i gas og ikke mindst i to af dansk eksports styrkepositioner, vedvarende energi og energieffektivitet.

Efter atomulykken i Japan i 2011 sagde Tyskland farvel til atomkraft. Nu skal det også være sket med kul - vel at mærke i 2038 . Det foreslog en Kulkommissionen, som er nedsat er regeringen, lørdag. Forslaget indebærer blandt andet en massiv udbygning af vindenergi i Tyskland. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters / scanpix

Klokken 4.55 lørdag morgen efter 21 timers forhandlinger lykkedes det. Den tyske kulkommissions formand Ronald Pofalla kunne meddele, at masterplanen for, hvordan Tyskland kan vinke farvel til kul, er klar.

Kun én østysk repræsentant fra Brandenburg i den bredt sammensatte kommission af erhvervs-og miljøorganisationer, poitiske repræsentanter og eksperter stemte nej.

Farvel til kul i 2038

Kulkommissionen blev nedsat af den seneste Merkel-regering i foråret 2018 som en del af regeringsgrundlaget. Egentlig skulle kommissionen have præsenteret masterplanen før klimakonferencen i Polen i december 2018, men ikke mindst slutdatoen for, hvornår det sidste kulkraftværk skal udfases, voldte problemer.

Miljørepræsentanterne ville af med kullet i 2030; repræsentanterne fra delstaterne i Østtyskland, hvor der er mange arbejdspladser i kulindustrien, i 2050. Kompromiset blev 2038 - med en mulighed for at fremskynde datoen i forbindelse med en evaluering i 2032.

Som en del af planen skal Tysklands kulregioner i Østtyskland og Nordrhein-Westfalen over de næste 20 år kompenseres med 40 mia. euro. Blandt andet for at skabe nye arbejdspladser.

Olaf Scholz, Tysklands finansminister, SPD

»Det er uden for diskussion en god nyhed, at kommisionen er blevet enige. Vi skal nu skabe en helt ny energiforsyning for industrinationen Tyskland.«


Tilfredshed i regeringen

Den tyske regering udtrykte lørdag tilfredshed med masterplanen.

»Det er uden diskussion en god nyhed, at kommisionen er blevet enige. Vi skal nu skabe en helt ny energiforsyning for industrinationen Tyskland,« siger finansminster Olaf Scholz (SPD) til avisen Frankfurter Allgemine Zeitung.

Ifølge erhvervsminister Peter Altmaier (CDU) er der tale om en af de »mest krævende transformationsprocesser i de sidste årtier«.

Han påpeger også, at Tyskland med planen nu indfrier sit 2030-klimamål, som landet forpligtede sig til med Paris-aftalen.

Én af miljørepræsentanterne i kommissionen, Kai Niebert fra »Naturschutzring«, havde gerne set en endnu hurtigere udfasning, »men nu er vi enige om, at udfasningen skal ske. Hellere en dårlig klimaindsats end slet ingen«, siger han til avisen Bild.

»Gigantisk udfordring«

Hos det tyske energiagentur (DENA), der skal være ved at til at omsætte planen, er man nu ikke tvivl om, at ambitionsniveauet er højt. Det hænger især sammen med, at kuludfasningen kommer til at ske parallelt med, at Tyskland også vinker farvel til atomkraft.

»Hvis man lægger atom- og kuludfasningen sammen, vil vi inden for de næste 20 år tage 50 pct. af kraftværkernes nuværende kapacitet ud af vort energinet,« siger Andreas Kuhlmann fra DENA.

I dag får Tyskland 40,2 pct. af sin strøm fra vedvarende energikilder såsom vind, sol og biomasse. I 2030 skal procentsatsen op på 65. Resten af strømmen skal generes via import af gas eller atomkraft. Det er ikke mindst udbygningen af vedvarende energi, men også energieffektivitet, der åbner nye eksportmuligheder for Danmark.

Kulkommissionens formand Ronald Pofalla, der er bestyrelsesformand for de tyske statsbaner og tidligere minister i Angela Merkels regering, betegner udfasningen af kul som en »historisk kraftpræstation« Fold sammen
Læs mere
Foto: HAYOUNG JEON.

Afgørende for den globale klimaindsats

Professor Hans Joachim Schellnhuber fra universitetet i Potsdam, der er medlem af kommissionen, påpeger over for avisen Bild, at Tysklands evne til at udfase kul kan få store konsekvenser for resten af verdens klimaindsats:

»Tyskland har som et højtudviklet kulland et særligt ansvar. Hvis vi ikke klarer udfasningen, vil det udstyre andre lande med en licens til at ødelægge klimaet.«

Den tyske regering vil hurtigst muligt omsætte kommissionens forslag til et lovforslag. Kommissionen peger ikke på, i hvilken rækkefølge kulkraftværkerne skal lukkes. Det liberale parti, FDP, har udtrykt bekymring for en stigende energiregning.