Håndtegn, hvid nationalisme og hustruvold: Estlands nye regering er allerede i problemer

Den yderste højrefløj er kommet til magten i Estland. Men allerede efter én dag i regeringen måtte EKREs første minister træde tilbage.

Estlands nye finansminister Martin Helme blev sværget ind i regeringen mandag. Den konservative politiker fra den yderste højrefløj brugte lejligheden til at lave et håndtegn, som i stigende grad bliver brugt af hvide nationalister. Fold sammen
Læs mere
Foto: INTS KALNINS

Nærmest allerede inden de havde begyndt deres arbejde, var Estlands nye regeringsparti EKRE landet i problemer.

Efter én dag i regeringen måtte den første minister træde tilbage, fordi han efterforskes for partnervold. Da to af hans kolleger blev indsværget i regeringen, blev de straks efter anklaget for at have brugt håndtegn, der signalerer sympati for hvid nationalisme. Det skriver BBC.

Det konservative parti, de er medlemmer af, kommer fra den yderste højrefløj og blev ved valget det tredjemest populære parti, efter at have brugt valgkampen på at argumentere imod immigration og for lavere skatter og en folkeafstemning om EU-medlemskabet.

De har fået tildelt fem ministerposter i koalitionsregeringen med Estlands Centerparti. Og tre af dem er allerede i vanskeligheder.

Først er der partilederen Mart Helme og hans søn Martin Helme, som begge er blevet kritiseret for at bruge et håndtegn, der for en almindelig person måske kan ligne et såkaldt »ok«-tegn, men som i flere højre-radikale sammenhænge altså er begyndt at blive brugt som et tegn for, at man vil have hvidt overherredømme - eller »white power«, som det kaldes.

Sveriges tidligere udenrigsminister Carl Bildt skriver på Twitter, at han er »oprigtigt bekymret« over håndtegnene.

Håndtegnet er blandt andet blevet brugt af den formodede gerningsmand, som stod bag terrorangrebet mod to moskéer i Christchurch. Begge politikere lavede håndtegnet, mens de blev sværget ind mandag, og de er også begge blevet kritiseret for at have ytret racistiske bemærkninger før.

Martin Helme har for eksempel sagt, at han ønsker, at Estland skal være »et hvidt land«, og at »sorte skal tage tilbage«, mens hans far har udtrykt bekymring for, at indvandrere kan erstatte den oprindelige befolkning i Estland, skriver BBC.

Dernæst er der Marti Kuusik, som skulle bestride ministerposten for handel og IT. Mens han blev sværget ind, forlod præsidenten sin plads i parlamentet i protest mod, at Kuusik skulle have en ministerpost. Han er nemlig i flere medier blevet anklaget for partnervold mod sin hustru.

Allerede dagen efter måtte han da også sige op, fordi politiet var begyndt at efterforske ham over anklagerne.

Kuusik har kaldt mediedækningen af hans formodede vold mod hustruen for et »medieangreb,« og han ærgrer sig over, at han ikke kan fortsætte sit arbejde som minister, så længe politiet efterforsker ham. Han nægter sig skyldig i anklagerne, skriver BBC.

Men Estlands præsident Kaljulaid glæder sig over hans tilbagetrædelse. Hun har takket både pressen for at give plads til historierne om Kuusiks angiveligt voldelige adfærd og premierministeren for at lade ham træde tilbage.