Fransk læge har fundet og afprøvet en mulig kur mod coronavirus – og den ser ud til at virke

Der er håb. I stadig flere lande er læger begyndt at behandle coronaviruspatienter med malariamedicin, mens de venter på, at forskerne finder en rigtig kur eller vaccine. Og meget tyder på, at behandlingen virker.

En læge fra den sydfranske by Marseille har færdiggjort et klinisk forsøg med 24 patienter, som har modtaget behandling med malariamedicin mod covid-19. Efter otte dages behandling var 18 af de 24 patienter raske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gerard Julien/Ritzau Scanpix

Medicinen er ikke ny, men er i årevis blevet anvendt til at nedkæmpe dødelige febertilstande verden over. Nu mener læger fra Australien, Polen og Frankrig, at den muligvis også kan bruges til at kurere covid-19 – eller i hvert fald holde sygdommens symptomer nede.

Det er malariamedicinen klorokin, som Berlingske også tidligere har skrevet om.

Ifølge den franske avis La Provence har en læge fra Marseille i denne uge færdiggjort et klinisk forsøg med 24 patienter, som har modtaget behandling med malariamedicinen hydroxyklorokin mod covid-19. Efter otte dages behandling var 18 af de 24 patienter raske. Normalt har syge coronavirus i kroppen i 20 dage.

Patienternes fremgang blev undervejs i forløbet sammenholdt med en gruppe patienter på hospitaler i Nice og Avignon, hvor samme medicin ikke er taget i brug. 90 procent af disse patienter er stadig syge, skriver La Provence.

I starten af marts talte en dansk praktiserende læge for samme behandling i Danmark. Men han blev hurtigt irettesat af Lægemiddelstyrelsen, som kaldte det for »uacceptabelt,« at lægen var parat til at udskrive recepter på medicinen til patienter.

»Det er udokumenterede påstande og ikke myndighedsgodkendte anbefalinger, og det advarer vi selvfølgelig imod i sådan en tid her,« sagde styrelsens direktør, Thomas Senderovitz, dengang til DR.

Men i Polen er  samme malariamedicin nu blevet godkendt til behandling af coronavirussen, skriver polske TVN24. Der bruger man klorokinen til at slå symptomerne, som patienterne må have, ned, indtil der findes en reel kur eller vaccine mod sygdommen.

Læger og forskere verden over kæmper for at finde og få godkendt en vaccine mod den coronavirus, der har smittet knapt 200.000 mennesker verden over og har dræbt næsten 8.000 på verdensplan, oplyser Johns Hopkins University i Baltimore i USA.

Mandag indledte amerikanske forskere et forsøg med en eksperimentel vaccine. 45 raske forsøgspersoner i millionbyen Seattle fik en indsprøjtning for at finde frem til, om vaccinen er sikker. De fleste eksperter forventer dog stadig, at en masseproduceret vaccine ligger mindst et år ude i fremtiden.

Det er da også derfor, at det i den mellemliggende periode er vigtigt at finde eksisterende og sikre former for medicin, som kan behandle coronavirussen og i bedste fald måske endda kurere patienterne.

I Australien har forskere i denne uge indledt større kliniske forsøg med både malariamedicinen og en anti-HIV-medicin. Såvel i reagensglas som blandt de første patienter fik begge former for medicin coronavirus »til at forsvinde«, har de forklaret.

I Sverige bliver nogle af de allerhårdest ramte patienter behandlet med en eksperimentel medicin ved navn Remdesivir – et endnu ikke fuldt ud godkendt lægemiddel udviklet til at bekæmpe ebola. Det skriver Sveriges Radio.

I Kina konkluderede man allerede i februar, at Klorokin har en »vis kurerende effekt mod den nye coronavirus-sygdom« efter at have afprøvet medicinen på 100 patienter. Det skrev det statsejede kinesiske nyhedsbureau Xinhua.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har for flere år siden advaret mod at anvende Klorokin til at bekæmpe malaria i flere afrikanske lande, fordi malariamyggene udviklede resistens over for medicinen. Dette betyder, at Klorokin har været forbudt i eksempelvis Nigeria siden 2005, skriver AFP.

Efter at coronavirus har spredt sig verden over, er der dog i netop Nigeria også begyndt at spredes falske nyheder om, at man med medicinen kan kurere sig selv. Dette advarer eksperter kraftigt imod.

Ifølge AFP bør man ikke købe medicinen uden en recept, og det bør i øvrigt understreges, at malariamedicinen Klorokin ikke er bekræftet som en reel kur, idet den kan nedkæmpe symptomer.