EUs ledere udskød svær navneleg: »Det ser noget sort ud«

Der kom ingen hvid røg op, og EUs stats- og regeringschefer måtte over en middag natten til fredag opgive at blive enige om fordelingen af EUs topposter. Den franske præsident, Emmanuel Macron, gik så vidt som til at erklære alle tre spidskandidater for ude. »Vi kan starte processen på ny,« lød det. Andre er lidt mere usikre, men Manfred Webers, Frans Timmermans' og Margrethe Vestagers kandidatur hænger i en tynd tråd.

Trods intense diskussioner lykkedes det ikke på stats- og regeringscheferne på EU-topmødet at finde en afløser for blandt andre kommissionsformand Jean-Claude Juncker. Det er nu mere end åbent, hvem der i sidste instans får posten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Piroschka van de Wouw/Ritzau Scanpix

Næsten et halvt døgn efter ankomsten til topmødet i Bruxelles måtte Lars Løkke Rasmussen (V) og hans kolleger i de 27 andre EU-lande give fortabt: De kunne ikke blive enige.

Det stod klart, efter at de natten til fredag ikke fandt frem til den rigtige fordeling af, hvem der skal have posten som formand for Europa-Kommissionen eller de tre øvrige topposter. Beslutningen er derfor udskudt til 30. juni.

»Det var i dag ikke nogen majoritet blandt nogle af de tre kandidater,« sagde Lars Løkke Rasmussen med henvisning til de tre officielle kandidater: den socialliberale danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, den hollandske socialdemokrat og kommissær Frans Timmermans samt den konservative tyske europaparlamentariker Manfred Weber.

Vestager var torsdag til et møde med sine liberale kolleger. Som så ofte før i EU-systemet vakte Vestager opsigt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stringer/Ritzau Scanpix.

Er dette ensbetydende med, at de tre kandidater var ude?

»Det er en dansk prioritet, at Margrethe Vestager skal være formand for Kommissionen. Men det ser noget sort ud, al den stund at ingen af de tre kandidater, der er bragt i forslag, nyder tilstrækkelig opbakning,« sagde statsministeren.

Hverken statsministeren eller hans hollandske kollega var dog klar til at sige, at de tre kandidater var fuldstændig ude. Den liberale Mark Rutte sagde således om landsmanden Frans Timmermans, at han »troede«, at Timmermans stadig havde en chance.

Men, sagde Rutte, »det er virkelig meget uforudsigeligt«.

Selv om han flere gange blev spurgt direkte, gled Lars Løkke Rasmussen af på spørgsmålet om, hvorvidt han selv vil forsøge at lægge billet ind på et af de andre topjob, stillingen som formand for Det Europæiske Råd.

Klem og kæk bemærkning

Hvorfor skulle det være nemmere at blive enige om topposterne om en uge, lød spørgsmålet til Europa-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, på et pressemøde:

»Det forventer jeg heller ikke, men det skal gøres,« nøjedes han med at svare.

Trods den sene time fik Juncker traditionen tro sendt en kæk bemærkning af sted:

»Jeg noterer mig med en vis morskab, glæde endda, at jeg ikke er så nem at erstatte,« lød det fra Jean-Claude Juncker.

Den afgående kommissionsformand, Jean Claude-Juncker, fik undervejs et klem af en landsmand i skikkelse af Luxembourgs premierminister, Xavier Bettel.

Når man i næste uge på ny diskuterer topposter, skal man diskutere en pakke med flere navne. Hvilke personer der skal i puljen, ønskede ingen af de europæiske ledere at sætte navne på.

Ifølge rådsformand Donald Tusk var man dog blevet enige om, at kabalen skal afspejle »den diversitet, der er i EU«.

Kabalen af fire topposter skal således afspejle en balance mellem nord, syd, øst og vest; store og små lande, de politiske familier samt køn. Der har aldrig været en kvindelig formand for såvel Det Europæiske Råd som Europa-Kommissionen.

Donald Tusk skal nu konsultere lederne i både Det Europæiske Råd og Europa-Parlamentet. Tysklands kansler, Angela Merkel, understregede natten til fredag, hvor vigtigt det er, at man når frem til et kompromis.

»Vi ønsker under ingen omstændigheder en krise med Europa-Parlamentet,« sagde Angela Merkel.

Direkte adspurgt, om hun fortsat troede, at den tyske spidskandidat, Manfred Weber, havde en chance, undlod hun at tage navnet Weber i sin mund.

»Donald Tusk har givet os en afrapportering over situationen. Den må vi notere os. Det er en situation, der stiller os over for en række udfordringer,« sagde kansleren på en pressekonference lidt over klokken to natten til fredag.

Fredag eftermiddag gik hun skridet videre og konstaterede, at hun havde svært ved at forestille sig, at noget igen kunne få de tre spidskandidater i spil. På pressekonferencen afviste hun også bestemt, at hun selv kunne være kandidat.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, udtrykte tilfredshed over, at alle tre kandidater nu var taget af bordet, og at dette gav en »mulighed for at indlede processen på ny«.

Pavens hvide røg

Irlands premierminister havde allerede før topmødet forsøgt at dæmpe forventningerne. Han kaldte det »lettere at vælge Paven end at udpege folk til disse poster«.

Fredag aften kunne han ved at nærstudere pressen konstantere, at han selv i stigende grad nævnes som kandidat.

Eva Jung er Berlingskes korrespondent i Bruxelles
Lykke Friis er Berlingskes korrespondent i Berlin