»Superstar«, »Dronning Margrethe« og »EUs Jeanne d’Arc«. Selv hvis Vestager ikke får en EU-toppost, har hun vundet slaget i medierne

Det er langt fra sikkert, at Margrethe Vestager kan sætte sig på en af de eftertragtede topposter. Men hun slår alle kandidater med flere længder, når det gælder overstrømmende positiv presseomtale. Hvis hun står uden et EU-job til efteråret, vil telefonen næppe være tavs længe.

De internationale medier skriver rosenrødt om Margrethe Vestagers stil og styrke til at få en af EU-topposterne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stringer / Reuters / scanpix

»Hun tør noget... Hun er modig, har selvtillid, går hårdt til sagen.«

Sådan skriver Süddeutsche Zeitung i et større portræt af den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager, der på et topmøde i Bruxelles torsdag aften blandt de officielle og uofficielle kandidater til at få en toppost i EU.

Avisen refererer blandt andet med beundring til hendes bataljer med USAs Donald Trump, der har kaldt hende »Tax Lady.«

»Konkurrencekommissæren Margrethe Vestager er den mest populære kandidat... Fordi hun repræsenterer tidsånden,« skriver den schweiziske avis Republik.

»I grunden har hendes politik altid været foran sin tid«

Avisen henviser til navne som »Superstar,« »Kvindelig David mod Goliath«, »Vikinginden fra Bruxelles« og »EUs Jeanne D'arc« om Vestager.

I en utraditionel artikel fokuserer »Die Welt« ved avisens udlandsredaktør på kommissærens tøjstil og evne til at stikke ud fra mængden.

Avisen citerer en professor i kommunikationsvidenskab for, at »tøj for mange kvinder er en risiko, som de skal minimere.«

Men helt i modsætning til f.eks. kansler Merkel, der altid er iført de samme jakker og bukser, bruger Vestager sit farverige tøj offensivt.

»Hun bliver igennem sit påklædning opfattet som kvindelig, men derfor er der alligevel ingen, der sætter spørgsmålstegn ved hendes faglige kompetence,« påpeger kommunikationsprofessor Christina Holtz-Bacha.

Som et tegn på, at der vitterlig bliver lagt mærke til Vestagers stil, vakte det torsdag opsigt på de sociale medier, at Vestager var iført »babyblå« Adidas sneakers.

Den britiske public service-station BBCs EU-korrespondent Adam Fleming sikrer sig på Twitter, at hans følgere ved, hvordan man skal udtale Vestagers navn:

»Hvis vi skal til at sige hendes navn meget oftere, så må vi hellere sige det rigtigt«, opfordrer han.

Vestager er med på drømmeholdet

I avisen »Politico« skriver den respekterede klummeskribent Paul Taylor, at Vestager efter fem års kamp mod Google, Apple og Facebook og de nationale regeringer, der har givet dem fordelagtige skatteaftaler, er »vel rustet« til at lede Europa-Kommissionen.

Hans drømmehold for topposterne ville således være Angela Merkel som formand for Det Europæiske Råd, Vestager som kommissionsformand, Francois Villeroy de Galhau som ECD-fomand. Et team han kalder »det bedst mulige lederskab«  i »en verden af bæster.«

Også »Le Monde« Sylvie Kauffmann har Vestager på sit drømmehold.

»Hvad nu hvis vi for en gang skyld vælger de mest kvalificerede kandidater« - altså i stedet for altid at vælge én blandt de nuværende regeringschefer.

»Superfake«

Én af Vestagers kolleger på Kommissionsholdet, tyskeren Günter Oettinger, falder dog ikke på halen.

»Hun er en superfake« kandidat, sagde han lige efter valget til Europa-Parlamentet i til sine partifæller i Berlin. Oettinger refererer her til, at Vestager ikke et god tid før valgkampen gik igang erklærede sit kandidatur.