EU trykker på »atomknappen«: Vil have styr på rebelske polakker

Tålmodigheden med Polen er nu så tyndslidt, at EU-Kommissionen for første gang nogensinde tager et alvorligt skridt i brug mod landet. Tidligere præsident mener, »dæmonerne er vågnet« i Polen.

Foto: PAWEL SUPERNAK

Polens regering har krydset for mange demokratiske røde streger.

Det mener EU-Kommissionen, der nu sætter gang i en ganske historisk proces.

Det har næstformand i EU-Komissionen Frans Timmermans netop meddelt:

»Det er med et tungt hjerte, at vi har besluttet at initiere artikel 7.1. Men fakta gør, at vi ikke har noget valg,« siger han.

Der er specifikt tale om, at EU-Kommissionen anbefaler at sætte gang i den såkaldte artikel 7.1 i Lissabon-traktaten. Det er første gang nogensinde.

Grundlæggende er der med denne paragraf tale om en meget klar advarsel fra EUs side.

I daglig tale bruges udtrykket atombombeparagraffen samlet set om artikel 7.

Det skyldes, at man i artikel 7.2 har muligheden for at fratage et medlemsland sin stemmeret i EU. Men i første omgang er der altså her tale om artikel 7.1.

I det nye år skal medlemslandene så tage stilling til EU-Kommissionens anbefaling. Frankrig og Tyskland har i forvejen sagt, at de vil støtte Kommissionens anbefaling:

»Jeg vil støtte de initiativer, EU-Kommissionen tager, hver eneste gang de forsvarer retstatsprincipper,« sagde den franske præsident Emmanuel Macron på et topmøde i sidste uge.

Macron har før langet ud efter Polen. Han sagde bl.a. i sensommeren, at han mente, det polske folk fortjente bedre ledere.

EU-Kommissionen giver imidlertid også Polen er kattelem.

Med inititieringen af artikel 7,1 følger en række krav. Hvis Polen lever op til dem de næste tre måneder, vil Kommissionen genoverveje sin position, siger Frans Timmermans.

Omstridte love på vej

EUs utilfredshed har bygget sig op over to år i takt med, at Polen har udfordret stadig flere demokratiske grundprincipper i landet.

Senest har det polske underhus i fredags vedtaget to omstridte lovudkast.

Loven skal gøre det muligt for det polske parlament, hvor det nationalkonservative regeringsparti i øjeblikket har flertal, fremover at have større indflydelse på udnævnelsen af højesterets dommere.

Set med regeringens øjne er de juridiske reformer blot et led i et længe tiltrængt opgør med en korrupt dommerstand, der blev udnævnt i den kommunistiske æra.

Med de nye love vil højesteret også få beføjelser til at genåbne gamle sager og omstøde kendelser, der er blevet afsagt af lavere domstole inden for de seneste tyve år.

Mateusz Morawiecki, der tog over som Polens premierminister tidligere på måneden, har forsvaret de juridiske reformer. Han har også bekræftet, at det var hans egen forventning, at EU-Kommissionen ville sætte gang i artikel 7-proceduren.

Den nye premierminister har i det hele taget overtaget den konfrontatoriske linje over for EU. Han har blandt andet sagt, at Polen ”ikke ville lade sig afpresse” af EU i spørgsmålet om migration.

Polen vil ikke acceptere at være en del af en tvungen ordning, der skal fordele flygtninge mellem EU-landene, som især Tyskland og Sverige synes er en god ide.

»VI har glemt demokratiet«

Det er ikke kun EU-Kommissionen, der er utilfreds med den retning, Polen bevæger sig i.

Landets tidligere præsident og vinder af Nobels Fredspris, Lech Walesa, er også ude med voldsomt hård kritik af den vej, regeringen er på vej i.

I et interview i EUObserver i dag taler han lige frem om, at ”dæmonerne er vågnet” i Polen.

”På et eller andet tidspunkt glemte vi demokratiet og en tragedie indtraf i Polen. Uansvarlige mennesker er kommet til magten. Og i dag henvender jeg mig til alle patrioter og venner: Hjælp os med at slippe af med disse mennesker snarest muligt,” siger han.

Når Polen nu er medlem af EU, skal de også leve op til det medlemskab:

»I dag er vi en del af den europæiske familie, og man skal overholde familiens regler,« siger Walesa.