Erdogan vil tale med Trump om køb af Patriot-raketter

Først købte Tyrkiets præsident et russisk raketsystem. Nu vil et sanktionstruet Tyrkiet gerne snakke med USA.

I bugen af et russisk militærfly hales i august nogle af de første dele til det russiske raketforsvarssystem S-400 ud i den militære lufthavn Murted nær Tyrkiets hovedstad, Ankara. Det har gjort Tyrkiets alliancepartnere i Nato rasende. Handout/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, siger, at han senere på måneden vil tale med USA's præsident, Donald Trump, om et muligt køb af amerikanske Patriot-raketter.

Han siger, at USA næppe vil straffe Tyrkiet for at have købt et avanceret russisk raketsystem.

Købet i juli af det russiske S-400-raketsystem har øget udsigten til, at USA og allierede i Europa vil ramme det Nato-allierede Tyrkiet med sanktioner.

Det amerikanske udenrigsministerium har tidligere oplyst, at et tilbud til Tyrkiet om at købe Patriot-raketter er udløbet.

Men Erdogan siger til Reuters, at han i en telefonsamtale med Trump for to uger siden har diskuteret netop et køb af Patriot-raketter. De to vil tale videre om det, når de senere på måneden mødes ved FN's Generalforsamling i New York.

»Jeg sagde, at uanset hvor mange kasser med S-400, vi får, så kan vi af jer købe et vist antal Patriot-raketter,« fortæller Erdogan om telefonsamtalen.

»Han sagde: »Mener du det alvorligt,« og jeg sagde: »Ja.««

Efter købet af det meget avancerede russiske luftværnssystem har USA meddelt, at det smider Tyrkiet ud af samarbejdet med at udvikle det nye kampfly F-35.

Samtidig har Tyrkiet fået at vide, at det ikke længere kan købe F-35.

Erdogan siger, at han næppe kan tro, at USA agter at straffe Tyrkiet.

Patriot-systemet og S-400 bruges til at nedskyde angribende fly eller raketter.

/ritzau/Reuters