Ekstremt vejr rammer Australiens kødindustri: 500.000 køer er druknet i regnvejr

Mere end 500.000 stykker kvæg er omkommet i ekstremt vejr i Australien. Nu kan deres lig udgøre en sundhedsrisiko – og deres død kan sætte kødindustrien årtier tilbage.

Australiens køer. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Gray/Reuters/Ritzau Scanpix

Efter syv års tørke var landmænd i det nordlige Australien begejstrede, da vejrudsigten omsider varslede regn.

Men da regnen endelig kom, ville den ikke stoppe igen, og landmændene måtte se til med gru, mens deres kvæg omkom i regnen. Nu ligger bunker af omtrent 500.000 stykker kvæg spredt over markerne, som landmænd endnu ikke kan få adgang til på grund af oversvømmede veje.

Og Australiens kødindustri, som er en af landets vigtigste økonomiske motorer, kan være så hårdt ramt, at det kan tage årtier at få den på ret køl igen, skriver CNN. De døde dyr var knapt 1.400 millioner kroner værd, og deres død udgør dermed et stort tab for landets landbrugssektor.

Mens regnen er forsvundet, ligger de døde dyr nu tilbage på markerne og bager i Australiens rekordvarme hedebølge. Hvis ikke de begraves eller brændes, kan de udgøre en væsentlig sundhedsrisiko, skriver CNN.

»Folk har været gennem tørke, de er kommet ud af en årevis lang tørke, og så er de gået direkte ind i en naturkatastrofe, som ingen her har set mage til før,« siger Annastacia Palaszczuk, som er politisk leder af staten Queensland, hvor regnen har ramt værst.

Oksekød er en af Australiens største eksportvarer. I 2017 eksporterede landet for knap 35 milliarder kroner oksekød.

Fra landbrugsorganisatonen Agforce Queensland bliver oversvømmelserne kaldt for en »humanitær krise« og »en katastrofe af hidtil usete proportioner«, skriver CNN.

»Selv om vi ikke ikke ved præcist, hvor mange køer og hvilken infrastruktur vi har tabt, før vandet er fuldstændig væk fra markerne, er det helt sikkert, at industrien vil være årtier om at komme på benene igen,« siger organisationens administrerende direktør Michael Guerin.

Et Facebook-opslag er gået viralt, efter at en landmand viste billeder fra ødelæggelserne på sin jord i Queensland. Han beder om regeringens hjælp. Se det herunder.

På sociale medier har flere brugere delt billeder af, hvordan kvæget ligger i bunker på de endnu oversvømmede marker. I The Guardian skriver en familie, der ejer en gård i Queensland, om, hvordan det har påvirket dem. De viser også flere billeder af, hvordan det ser ud.

»Landmænd i hele distriktet arbejder utrætteligt for at redde de dyr, de kan, og at aflive dem, der ikke står til at redde. Min søn har fløjet over markerne og skudt sine kvæg i flere dage nu,« skriver de.