Efter kovending om overvågning: Nu kan du downloade den danske coronaapp

De danske myndigheder har i nat søsat en officiel mobilapp, Smittestop, der skal hindre spredning af coronavirus.

De danske myndigheder har torsdag morgen lanceret den officielle coronaapp, Smittestop. Formålet er at hindre smittespredning ved at varsle brugere, der uforvarende har været tæt på en smittet. Tyskland lancerede tirsdag en tilsvarende app, som ses på billedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kai Pfaffenbach/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Du bidrager nu til at stoppe covid-19.«

Sådan står der på din telefon, når du henter de danske myndigheders nye officielle coronaapp.

Appen blev rullet ud i løbet af natten, så den nu kan bruges på både iPhone og Android-telefoner.

Ideen er, at brugere af appen kan modtage en advarsel, hvis du – for eksempel i bussen – har været tæt på en person, der senere testes positiv for coronavirus. På den måde kan smittekæder bremses, før de spreder sig yderligere.

Den danske corona-app skal hindre smittespredning i samfundet ved at varsle brugere, der har været tæt på en smittet. Den er lanceret til Android og iOS. Fold sammen
Læs mere

Hvis appen skal være effektiv, kræver det imidlertid, at en stor del af den danske befolkning vælger at bruge den frivillige app på deres telefon.

Appen lanceres officielt ved et pressemøde i dag kl. 9.30 med sundhedsministeren og sundhedsordførere fra regeringens støttepartier.

Appen har været længe undervejs. Oprindeligt skulle den have været lanceret i april, men den daværende version mødte hård kritik for at åbne for overvågning ved at lagre følsomme oplysninger om borgernes kontakter med hinanden i en central database.

Så længe der er risiko for smitte

Efterfølgende skiftede udviklerne kurs.

Den nuværende app bygger i stedet på en såkaldt decentral løsning, hvor oplysninger om »møder« mellem telefoner ikke lagres i en central database, men kun lokalt på telefonen i form af anonymiserede numre, der skifter hvert 15. minut.

»Det er en model, der er i den bedste liga, hvad angår privatlivsbeskyttelse,« lød vurderingen fra Sune Lehmann, professor ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU), forleden til Berlingske.

Screendump af Smitteapp. Fold sammen
Læs mere

Han er en af de eksperter, der efter kritikken blev en del af et rådgivende råd, nedsat af sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Det danske Datatilsyn har endnu ikke foretaget en evaluering af appen, oplyste tilsynet til Berlingske tidligere på ugen.

Appen er udviklet i et samarbejde mellem Sundheds- og Ældreministeriet, Digitaliseringsstyrelsen og virksomheden Netcompany.

Også Tyskland lancerede i denne uge en tilsvarende smitteapp. I denne uge valgte norske myndigheder modsat at trække stikket på deres app efter kritik af indgreb i borgernes privatliv.

Modsat den danske app bygger den norske på en central dataindsamling, herunder indsamling af brugernes GPS-data.

Tidligere på ugen understregede Sundheds- og Ældreministeriet forskellene på den danske og den norske app.

Den »decentrale løsningsmodel skal netop sikre en meget høj grad af datasikkerhed og forhindre unødig indsamling af personfølsomme oplysninger«, skrev ministeriet mandag.

Den kommende app regnes for et »vigtigt element i at reducere antallet, der smittes, og det er Sundheds- og Ældreministeriets vurdering, at en smittesporingsapp er aktuel, så længe der er en risiko for smitte i samfundet«, lød det fra ministeriet.

Opdateres ...