Efter konflikt med EU-fæller: Nu skal Orbán mødes med Trump i Det Hvide Hus

Er det en sejr for den valgkampspressede Orbán, at han mandag er inviteret på visit hos Trump i Det Ovale Værelse? Eller er det pinligt, at det tog ham to et halvt år at blive inviteret? De politiske kommentatorer er uenige.

Viktor Orbán og Donald Trump skal mandag mødes i Det Hvide Hus. De skal formentlig tale om russisk og kinesisk indflydelse på ungarsk politik – og Huawei. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL MIHAILESCU, SAUL LOEB

Han var den første europæiske leder til at bakke op om Donald Trumps præsidentvalgkamp – men han er en af de sidste, der har fået lov til at besøge præsidenten i Det Hvide Hus.

Mandag mødes Ungarns premierminister Viktor Orbán med Donald Trump, skriver flere amerikanske medier.

Det vil blive Orbáns første møde med en amerikansk præsident, siden han mødte Bill Clinton i 1998, skriver The New York Times. Både George W. Bush og Barack Obama undgik at mødes med den ungarske leder.

Og der er sket en hel del med Orbán siden 1998. Dengang var han en ung centrumpolitiker, som udviste taknemmelighed over for Clinton for at hjælpe Ungarn ud af Ruslands greb ved at lukke ungarerne ind i NATO. I dag er han en udskældt højrenational leder, som senest har meldt sig ud af den konservative EU-gruppe efter i lang tid at have været i konflikt med sine partifæller.

Og måske netop derfor er det blevet nemmere for den kontroversielle ungarske leder at komme igennem til præsident Trump. Det mener i hvert fald Trumps kritikere:

»Det her besøg er en selvfølge, når man tænker på denne regerings interesse i at alliere sig med autokrater og potentielle autokrater,« har Robert G. Berschinski, tidligere viceudenrigsminister for Obama, sagt til The New York Times.

Men ikke alt tyder på, at mødet mellem de to ledere bliver så hyggeligt, som nogle kritikere får det til at lyde, ifølge Politico. Selv om Orbáns stramme indvandringspolitik og skepsis over for internationale institutioner kan sammenlignes med Trumps, har selv USAs udenrigsministerium kritiseret ham for hans opførsel de seneste år.

Ungarernes pressefrihed er blevet indskrænket under Orbán, han har undermineret retssystemet, angrebet NGOer og det Centraleuropæiske Universitet – som den ungarske amerikaner George Soros har finansieret – og er flere gange blevet kaldt for racist og anklaget for at have flirtet med antisemitisme.

Alt det har en gruppe senatorer fra både Demokraterne og Republikanerne bedt Trump om at tage op med den ungarske leder, skriver Politico.

De to skal formentlig også tale om stigende kinesisk og russisk indflydelse i Ungarn, og Trump vil tilmed forsøge at tale Orbán fra at lukke kinesiske Huawei ind i etableringen af EUs kommende 5G-supernetværk, skriver The New York Times.

Obamas tidligere viceudenrigsminister Berschinski fastholder desuden over for The New York Times, at Trumps møde næppe kommer til at have stor indflydelse på Ungarns udenrigspolitik.

»Viktor Orbán kan skrives på den voksende lange liste over ledere – fra Vladimir Putin til Mohammed bin Salman, Rodrigo Duterte og Abdel Fattah al-Sisi – som præsident Trump vil sige positive ting om uden at få så meget til gengæld,« siger Berschinski til The New York Times om lederne fra Rusland, Saudi-Arabien, Filippinerne og Egypten.

Tirsdag er to af Orbáns centrum-højre-politiske modstandere inviteret til et møde med embedsmænd fra USAs udenrigsministerium i Washington, D.C.

»Det her handler mere om amerikanske strategiske interesser på lang sigt, end det handler om at belønne Orbán eller ej, også selv om det ser modsat ud,« forklarer Ungarns tidligere ambassadør i USA til The New York Times og fortsætter:

»Denne skøre idé om, at der skulle være forening mellem Trump og Orbán er nonsens – Orbán har villet have det her besøg i to et halvt år,« siger den tidligere ambassadør og tilføjer:

»Det er pinligt for Orbán.«

Det ændrer imidlertid ikke på, at besøget er godt timet, skriver The Washington Post. Avisen skriver i en leder, at mødet vil blive en triumf for Orbán, som kan bruge Trumps de facto-støtte i valgkampen, når valget til Europa-Parlamentet skal finde sted.