Donald Trump truede med at »udslette« Tyrkiets økonomi: Det kommer dog ikke til at stoppe offensiven i Syrien

Præsident Trumps muligheder for at straffe Tyrkiet for offensiven i Syrien svinder ind. Nu arbejder han på at vedtage hårde sanktioner mod Tyrkiet i denne uge, men sanktioner kommer ikke til at få indflydelse på Tyrkiets handlinger i Syrien, mener ekspert.

Præsident Trump og hans nyudpegede forsvarsminister, Mark Esper, har svært ved at undslippe kritikken for weekendens hændelser i Syrien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

Først lovede USAs præsident, Donald Trump, at han ville »udslette« Tyrkiets økonomi, såfremt præsident Erdogan krydsede den amerikanske præsidents grænse. Dernæst annoncerede Donald Trump, at han ville foretage sig »noget stort«, og i fredags lød det så, at den amerikanske præsident havde givet grønt lys til »betydelige« sanktioner, som dog ikke ville blive aktiveret endnu.

Nu har Donald Trump så meldt ud, at han sammen med Kongressen arbejder på at vedtage sanktioner mod Tyrkiet i løbet af denne uge. Det skriver Reuters.

Sanktioner er nu en af de få muligheder, som Donald Trump har over for Erdogan, som onsdag indledte sin militære operation i det nordlige Syrien. USA har afvist at anvende militær magt over for en NATO-allieret, og lørdag førte dette til, at Donald Trump beordrede omtrent 1.000 amerikanske soldater ud af de områder, som tyrkisk militær for øjeblikket invaderer.

Tyrkisk militær har i de seneste dage med hjælp fra syriske oppositionsstyrker invaderet dele af det nordlige Syrien, som den amerikansk-allierede kurdiske oprørsgruppe SDF hidtil har kontrolleret. Præsident Erdogan vil have ram på den kurdiske milits YPG, som er en del af SDF. Han mener, at YPG har tilknytning til det forbudte kurdiske arbejderparti, PKK.

Donald Trump har fået megen kritik for de seneste dages udvikling i området – ikke mindst fra sit eget parti, hvor hans ellers tætte støtte Lindsey Graham har langet hårdt ud efter præsidenten.

»Jeg arbejder med Lindsey Graham og mange andre medlemmer af Kongressen, inklusive Demokraterne, om at vedtage hårde sanktioner mod Tyrkiet. Finansministeriet er klar – nu kigger vi på yderligere lovgivning,« skriver Donald Trump på Twitter:

»Der er stor enighed om dette. Tyrkiet har bedt om, at det ikke sker. Følg med!«

Hvad sanktionerne indebærer, vides fortsat ikke. Dog vil tyrkiske embedsmænd, der har med invasionen at gøre, formentlig blive personligt ramt, mens banker, der har med det tyrkiske forsvar at gøre, ligeledes kan blive ramt, skriver Reuters.

Søndag lød det fra USAs forsvarsminister, Mark Esper, der sagde, at Tyrkiet muligvis begår krigsforbrydelser i Syrien. Han kommenterede blandt andet videooptagelser, der angiveligt viste henrettelser af kurdiske fanger begået af tyrkiskstøttede militser.

Forsvarsministeren forklarede i øvrigt, at USA er ved at undersøge, om selvsamme militser har angrebet amerikanske styrker.

På Twitter skriver Lindsey Graham, at Tyrkiets »ueventyrlige« invasion vil destabilisere Mellemøsten lige så meget, som Iran vil, hvis ikke der bliver gjort noget. Og dette vil gå ud over både USA og USAs allierede i regionen, mener han.

»Jeg har netop talt med præsident Donald Trump. Jeg støtter hans beslutning om at samarbejde med Kongressen om at stoppe Tyrkiets aggressioner i Syrien gennem forkrøblende, økonomiske sanktioner,« skrev han så en time senere.

For en uge siden gav Donald Trump en omstridt ordre om at trække nogle amerikanske soldater tilbage fra det nordøstlige Syrien, så de ikke blev inddraget i den tyrkiske offensiv – hvilket af både Tyrkiet, kurderne, Demokraterne og store dele af hans eget parti blev set som tegn på, at præsidenten gav grønt lys til den tyrkiske invasion mod USAs allierede.

Da Donald Trump lørdag aften gav ordrer til, at de omtrent 1.000 amerikanske soldater, der befinder sig i det nordlige Syrien, skal trække sig længere væk fra kampene, mødte også dette meget hård kritik. Siden har der været forlydender om, at hundredvis af IS-fanger er undsluppet de kurdiske fængsler, og at kurderne nu har søgt hjælp hos Assad-regimet.

»Dette er en monumental amerikansk fejl,« mener Aaron Sten, der er mellemøstdirektør i tænketanken Foreign Policy Research Institute, til Reuters.

Han tvivler på, at USAs sanktioner ville få Erdogan til at skifte kurs i Syrien. Erdogan mener, at de kurdiske oprørere i Syrien truer freden i Tyrkiet, og det eneste, der kan stoppe ham, er militær magt, siger Aaron Stein til Reuters.

»Det eneste, der kan stoppe dem nu, er, at Assad-regimet eller Rusland rykker ind i så stort et antal, at de kan holde Tyrkiet tilbage,« siger han til Reuters.