Masseflugt fra eksplosioner og røg: Nu er den frygtede tyrkiske militæroperation i Syrien gået i gang

Onsdag indledte den tyrkiske præsident Erdogan sin længe ventede invasion af det nordlige Syrien.

 

Han har døbt den »Operation Fredskilde« og truet i månedsvis med at gennemføre den. Og onsdag eftermiddag blev den så til virkelighed, annoncerede den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, på Twitter.

Dermed har det tyrkiske militær indledt en længe frygtet offensiv i det nordlige Syrien, der kan bringe NATO-landet i direkte ildkamp med de kurdisk ledede styrker, som kontrollerer området og er allieret med USA.

Tyrkiske medier beretter om flere store eksplosioner ved byen Ras al Ain, der ligger på den syriske side af grænsen. Ifølge Berlingskes kilder i området er halvdelen af familierne fra grænsebyerne Ras al Ain og Tal Abyad allerede flygtet – og flere ventes at følge efter i nat.

Både Røde Kors, FN og EU har de seneste dage advaret om, at operationen risikerer at skabe nye store flygtningestrømme og føre til civile tab i en syrisk krig, der allerede har kostet over 400.000 mennesker livet og drevet 12 millioner på flugt.

Invasionen kommer få dage efter, at den amerikanske præsident, Donald Trump, meddelte, at han ville trække en del af de amerikanske tropper ud af området og dermed reelt overlade sine kurdiske allierede, der har været USAs vigtigste partner i kampen mod Islamisk Stat, til Tyrkiets nåde.

Trump ville ikke have, at de amerikanske soldater skulle risikere at blive såret i forbindelse med den forestående tyrkiske invasion, forklarede han –  en meddelelse, som af både Tyrkiet og omverdenen blev tolket som grønt lys fra USA til, at Erdogan kunne gøre alvor af sin mission.

En kurdisk kvinde ser til, mens røgen stiger til vejrs fra tyrkiske bombardementer inde i det kurdiske område i Syrien. Fold sammen
Læs mere
Foto: DELIL SOULEIMAN.

Den tyrkiske regering har i årevis været utilfreds med, at den kurdiske YPG-milits, som Tyrkiet betragter som en terrororganisation, kontrollerer grænseområdet mellem Syrien og Tyrkiet. Men udsigten til at komme i direkte ildkamp med militsens allierede, USA, dæmpede invasionslysten.

Med den »amerikanske forhindring« af vejen tog det kun Erdogan tre dage at mobilisere omkring 18.000 tropper fra Den Nationale Syriske Hær til at assistere Tyrkiets militær med operationen. Den Nationale Syriske Hær fungerer i dag som en stedfortræder-hær for Tyrkiet i det nordvestlige Syrien.

Den tyrkiske logik

Vestlige politikere har skoset Donald Trump for at lade kurderne i stikken. Og FN har advaret om en forestående humanitær katastrofe.

Erdogan derimod har over sommeren forsøgt at sælge sin mission som noget nær et politisk kinderæg.

Den tyrkisk støttede Syrian National Army har de seneste dage gjort klar til at assistere tyrkerne med Erdogans varslede militæroperation i det nordlige Syrien. Nu er operationen i gang. Fold sammen
Læs mere
Foto: EPA/Ritzau Scanpix.

Ikke alene vil han fjerne truslen fra kurdiske terrorister fra sin egen grænse. Han vil også befri hundredetusinder af undertrykte syrere og planlægger at etablere en såkaldt »sikker zone« – et 480 kilometer langt og 30 kilometer dybt landbælte langs den syriske grænse – der kan fungere som nyt hjem for en del af de 3,6 millioner syriske flygtninge, der i dag bor i Tyrkiet. Erdogan har også tilbudt at genhuse nogle af Europas flygtninge i den sikre zone.

GRAFIK

Hvem kontrollerer hvad?

Efter at operationen gik i gang, anmodede de kurdiske styrker, som føler sig »dolket i ryggen«, USA og det internationale samfund om at etablere en »no-fly-zone« i luftrummet for at undgå civile tab.

EU har appelleret til Tyrkiet om at afblæse operationen og understreget, at landene ikke vil hjælpe Tyrkiet med at finansiere den sikre zone, som ifølge tyrkiske beregninger vil koste 26 milliarder dollar i byggeinvesteringer.

Tyrkiske konvojer ses her på vej mod den syriske grænse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix.

Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix.