Erdogans planer om krig skaber frygt i EU: Kan udløse ny, stor flygtningekrise

Bekymringen i EU for, at mange migranter igen vil bevæge sig mod Europa, er kun blevet større, efter at præsident Erdogan har bebudet, at han vil sende syriske flygtninge tilbage til kurdiske områder hos naboen i syd.

Den tyrkiske præsident Erdogan har en masterplan for Syrien. Han vil fjerne kurderne fra Tyrkiets grænse – og som bonus skabe en ny zone, hvortil syriske flygtninge kan returneres. Fold sammen
Læs mere
Foto: Justin Lane/EPA/Ritzau Scanpix

Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogans regering hamrer på krigstrommerne og truer med at starte en militæroffensiv mod de kurdiske styrker i det nordlige Syrien.

Det risikerer at sende en enorm bølge af flygtninge mod Europa. Sådan lød frygten blandt en lang række af EU-landenes indenrigs- og migrationsministre, som tirsdag mødtes i Bruxelles for at diskutere migration.

Tyrkiet er i øjeblikket hjem for mindst to millioner syriske flygtninge, som er flygtet siden krigens begyndelse. Men mange tyrkere er efterhånden trætte af at huse syrerne, og Erdogan taler nu åbent om, at massevis af flygtninge skal sendes hjem.

Et led i den tyrkiske plan om angribe kurderne i det nordøstlige Syrien er at skabe en såkaldt »safe zone« i Syrien, hvortil flygtninge kan returneres: Et nyt »sikkert hjem« i landsbyer, hvor der i dag bor kurdere.

Flere EU-ministre vurderer dog, at mange syriske flygtninge hellere vil forsøge rejsen til Europa end sendes tilbage til Syrien, skriver nyhedsbureauet AFP.

»Forestil dig, at du er en flygtning i Tyrkiet. Du er syrer. Der er en stor risiko for, at du en dag vil blive transporteret ind i det nordøstlige Syrien. Det er en faktor, der kan skabe en ny flygtningebølge mod Europa,« sagde Luxembourgs udenrigsminister, Jean Asselborn.

Sveriges justitsminister, Morgan Johansson sagde, at det er »ekstremt vigtigt«, at EU gør alt, hvad man kan for at undgå en ny krig i Syrien.

På mødet bad den græske migrationsminister EU om hjælp. Havet mellem Tyrkiet og Grækenland er denne sommer igen blevet den populæreste rute for flygtninge og migranter, som krydser EUs ydre grænse illegalt.

Friske tal fra FN har skabt bekymring for, om Europa igen står med et voksende migrantproblem.

Alene i september ankom 12.000 flygtninge og migranter fra Tyrkiet til Grækenland, og allerede nu er der ankommet flere migranter til Grækenland i år end i hele 2018.

Bekymringen for, at mange migranter igen vil bevæge sig mod Europa, er kun blevet større, efter at præsident Erdogan, de seneste uger flere gange har truet med at »åbne portene« og lade især syriske flygtninge rejse mod EU.

EU og Tyrkiet indgik i 2016 en aftale, som drastisk har reduceret antallet af flygtninge og migranter, der ankommer til de græske øer. Aftalen går groft sagt ud på, at Tyrkiet sikrer, at flygtninge og migranter ikke sejler over til Grækenland – til gengæld modtager landet et betragteligt milliardbeløb fra EU.