Trump varsler at gøre »noget stort«: Vi har disse tre muligheder efter tyrkisk invasion

Onsdag trængte Tyrkiet militært ind i det nordøstlige Syrien. Trump lufter på Twitter mulige løsninger.

Foto: JONATHAN ERNST

Den amerikanske præsident, Donald Trump, varsler, at han muligvis vil gøre »noget stort« i forhold til sanktioner og Tyrkiet.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters siger præsidenten torsdag, at USA overvejer at tage meget kraftige skridt mod Tyrkiet, der onsdag gik militært ind i det nordøstlige Syrien.

Kort forinden skrev Trump på Twitter, at han vurderer, at USA har en af tre muligheder efter Tyrkiets militærinvasion i Syrien.

»Vi besejrede 100 procent af Isis-kalifatet og har ikke længere tropper i det område i Syrien, der er under angreb af Tyrkiet. Vi udførte vores job perfekt. Nu angriber Tyrkiet kurderne, som har kæmpet mod hinanden i 200 år,« skriver præsidenten, som bruger en forkortelse for Islamisk Stat.

Herefter nævner han tre muligheder:

»Vi har en af tre muligheder: Sende tusindvis af tropper ind og vinde militært, ramme Tyrkiet virkelig hårdt økonomisk og med sanktioner eller mægle en aftale mellem Tyrkiet og kurderne.«

Tyrkiets hær krydsede onsdag grænsen til Syrien og trængte ind i det nordøstlige Syrien.

Den amerikanske præsident har tidligere taget afstand fra Tyrkiets invasion.

»USA bakker ikke op om dette angreb og har gjort det klart over for Tyrkiet, at denne operation er en dårlig idé,« udtalte Trump onsdag.

Præsidenten var ellers med til at bane vejen for angrebet ved at fjerne amerikanske tropper fra området først på ugen.

Onsdag ramte tyrkerne 181 mål hos de kurdiskledede SDF-styrker, Syrian Democratic Forces. Specifikt drejer det sig om våbenlagre, tunneler og militærbaser, skriver Reuters.

SDF har hidtil nydt opbakning fra Vesten, men Tyrkiet betegner dem som terrorister, der står i ledtog med separatistpartiet PKK.

109 mennesker har mistet livet, sagde Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, torsdag. Han betegnede de døde som terrorister.

/ritzau/