De fire politidrab der har sat ild til racedebatten i USA

Det begyndte igen i midten af juli 2014, og det seneste kapitel blev skrev lørdag 12. april 2015, da endnu en sort, ubevæbnet mand blev dræbt af en hvid politibetjent i USA. Natten til tirsdag brød urolighederne ud i Baltimore, og byen er i undtagelsestilstand.

ARKIVFOTO. Demonstration på Manhattan i New York City 14. april 2015. To dage forinden døde 25-årige Freddie Gray. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske by Baltimore er i undtagelsestilstand, efter demonstranter tørnede sammen med politiet natten til tirsdag. Optøjerne er begyndt oven på gårsdagens begravelse af den unge, sorte mand Freddie Gray, der brækkede ryggen flere steder i en politibil og efterfølgende døde på hospitalet.

Historien om den 25-årige Freddie Gray har endnu engang givet nyt liv til racedebatten i USA, hvor der siden januar 2014 har der været i alt 15 sager, hvor ubevæbnede, sorte mænd er blevet dræbt af politiet.

Vi bringer fire af de sager, der på ny har aktualiseret racedspørgsmålet i USA.

17. juli 2014 døde 34-årige Eric Garner, efter en betjent holdt ham i kvælertag i 15 sekunder under en anholdelse i New York.

Eric Garner er mistænkt for at have solgt cigaretter ulovligt. En videooptagelse dokumenterer, at Garner gentagne gange gjorde betjentene opmærksomme på, at han ikke kunne trække vejret. Han døde senere samme dag af sine kvæstelser. Betjentene blev efterfølgende frifundet.

9. august 2014 døde 18-årige Michael Brown efter at været blevet skudt flere gange af politibetjenten Darren Wilson i Ferguson i staten Missouri.

Michael Brown var ubevæbnet, da han blev skudt, og Darren Wilson har efterfølgende forklaret, at Brown forsøgte at stjæle hans våben. I november besluttede myndighederne at undlade at rejse sigtelse. Det medførte massive demonstrationer landet over og de største raceoptøjer i mange år.

22. november 2014 døde 12-årige Tamir Rice på en legeplads i Cleveland, da en politibetjent skød ham.

Tamir Rice holdt på drabstidspunktet en legetøjspistol i sin hånd, som politibetjenten, Timothy Loehmann, forvekslede med en ægte pistol. Loehmann og hans kollega er i øjeblikket suspenderet, mens anklagemyndigheden tager stilling til, om de skal sigtes for uagtsomt manddrab.

12. april 2015 døde 25-årige Freddie Gray efter at være blevet anholdt af politiet i Baltimore for at have en kniv på sig.

Inde i politibilen brækkede han ryggen flere steder, ligesom hans strubehoved var blevet ødelagt. Politibetjentene forklarede, at han var blevet akut syg i bilen. Trods lægernes forsøg på at redde ham, døde han. Seks betjente er suspenderet med løn.

Kilde: Berlingske Nyhedsbureau, New York Times og CNN