Da Berlingskes korrespondent blev taget af russisk politi

Berlingskes Rusland-korrespondent har altid følt sig relativt sikker under demonstrationer i landet. Det billede ændrede sig søndag. Læs her om hans oplevelse.

Berlingskes Simon Kruse blev kortvarigt tilbageholdt af russisk politi under en demonstration i marts 2017. Screendump: BBC. Fold sammen
Læs mere

Måske overraskende for flere har jeg altid følt mig relativt sikker under de fleste demonstrationer i Rusland.

Det kan gå voldsomt for sig, men under de tidligere protestbølger i 2006-2007 og i 2011-2012 var det sjældent, at journalister blev mål for politiets indsats. Foto­grafer og reportere bliver generelt respekteret som en part, der ligesom politiet er på arbejde.

Det billede forskubbede sig desværre søndag eftermiddag. Jeg stod med en notesbog i hånden i udkanten af demonstrationen på Pusjkinpladsen og talte i telefon, da jeg uden varsel blev grebet bagfra af hjelmklædte betjente.

De slæbte mig et halvt hundrede meter gennem menneskemængden til en ventende politibus, selv om jeg gentagne gange fortalte, at jeg er journalist. Noget senere, efter en civiliseret samtale med en overordnet, lod de mig gå.

Uden for bussen blev jeg vidne til, at to betjente sparkede og slog en anholdt i ansigtet.

Flere journalistkolleger var også mindre heldige end jeg. Reportere fra to store russiske dagblade blev anholdt og taget med på stationen.

En korrespondent for den britiske avis The Guardian blev anholdt for at tage et billede af en anden anholdelse. Han blev tilbageholdt i en politibus og senere – og langt mere problematisk – sigtet for at være deltager i en ulovlig demonstration, en potentielt dybt alvorlig juridisk præcedens.

Efter fire og en halv time fik han lov at gå, men det står ikke klart, om sigtelsen er frafaldet.