Bush vil puste nyt liv i fredsproces

Den amerikanske præsident Bush vil kickstarte fredsprocessen i Mellemøsten med en fredskonference. USA øger samtidig støtten til den moderate palæstinensiske præsident Abbas.

USAs George W. Bush under et pressemøde i går.<br>Foto: Jason Reed/Reuters Fold sammen
Læs mere

Den amerikanske præsident Bush lancerede i går en regional konference, der skal genstarte fredsprocessen i Mellemøsten og afholdes senere i år.

I en særlig tale om Mellemøsten annoncerede præsidenten også, at USA vil øge støtten til den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas nye regering og indkalde til en donorkonference med deltagelse af arabiske lande for at styrke præsidenten. Den amerikanske udenrigsminister Condoleezza Rice skal lede konferencen med deltagere fra Israel, Det palæstinensiske Selvstyre og arabiske lande i regionen.

Den islamiske gruppe Hamas magtovertagelse i Gaza i juni har udløst et nyt internationalt fremstød for at skabe fred i Mellemøsten. Den amerikanske præsident øjner samtidig en chance for måske at kunne forbedre sit eftermæle ved at skabe resultater mellem Israel og palæstinenserne. Bush fremstillede den palæstinensiske situation som en korsvej, hvor det er »tid til at vælge«: Palæstinenserne kan enten følge den moderate præsident Abbas og hans Fatah-fraktion eller den islamiske gruppe Hamas. Bush beskrev Hamas som en gruppe, der er »viet til terror og mord«.

Endelig kom talen
Bush havde oprindeligt planlagt at holde sin tale for tre uger siden, på fem års dagen for hans tale om to stater, en israelsk og en palæstinensisk. Talen blev udsat på grund af Hamas magtovertagelse i Gaza-striben. Men den amerikanske ledelse besluttede at holde talen nu for at understrege USAs støtte til den nye palæstinensiske premierminister Salam Fayad, som amerikanerne ser som en troværdig, resultatorienteret leder. USA vil støtte præsident Abbas regering med 190 millioner dollar (omkring en milliard kr.)

Bush efterlyste også, at begge sider skulle leve op til deres forpligtelser i Køreplanen for Fred. Præsidenten opfordrede den palæstinensiske regering til at bekæmpe terror og afvæbne militante grupper. Og Bush krævede, at Israel indstiller bosætter-aktivitet på Vestbredden og fjerner uautoriserede bosættelser.

Den amerikanske udenrigsminister Condoleezza Rice aflyste en rejse til Ghana for at hellige sig Mellemøsten denne uge. Rice ser opdelingen i et Hamas-kontrolleret Gaza og en Fatah-domineret Vestbred, der ledes af den vestligt støttede præsident Abbas og premierminister Fayad, som en situation med nye muligheder. Den såkaldte kvartet USA, FN, EU og Rusland mødes torsdag for første gang med den nyudnævnte Mellemøst-udsending Storbritanniens tidligere premierminister Tony Blair i Portugal.

Møde i Jerusalem
Israels premierminister, Ehud Olmert, og præsident Abbas mødtes i går i Jerusalem for første gang i tre uger. Olmert lovede Abbas, at han ville sætte fart i løsladelsen af 250 palæstinensiske flygtninge fra israelske fængsler. Fangerne, hvis navne offentliggøres i dag, vil måske allerede blive løsladt fredag. Denne gestus er den seneste i en række israelske træk, der skal styrke Abbas regering på Vestbredden. 85 procent af fangerne vil være fra Abbas Fatah-fraktion, de øvrige fra mindre palæstinensiske partier, ingen vil være fra Hamas. Israel har allerede kanaliseret mere end 100 millioner dollar i toldpenge til Abbas, penge Israel hidtil havde tilbageholdt. Den jødiske stat har også givet amnesti til næsten 200 Fatah-militante på Vestbredden og reduceret arrestationer.

Men palæstinensiske forhandlere opfordrede Israel til at tage fat på de såkaldte »endelig status« emner som grænser, palæstinensiske flygtninge og Jerusalems status. Premierminister Fayad sagde i et interview med den israelske avis Haaretz i går, at israelske goodwill gestus er meningsløse, medmindre de er kædet sammen med fredsforhandlinger.