Britisk efterretningstjeneste: Russerne stjal opskriften bag AstraZeneca-vaccinen

AstraZeneca-vaccinen og den russiske vaccine med navnet Sputnik V bygger på samme metoder. Måske endda præcis de samme metoder. For nu beskylder den britiske efterretningstjeneste russerne for at have stjålet opskriften bag deres AstraZeneca-vaccine.

Præsident Vladimir Putin er selv blevet vaccineret med den russiske Sputnik-vaccine. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alexei Druzhinin/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da coronapandemien sidste år ramte verden, var Rusland et af de første lande til at have en vaccine klar mod den smitsomme virus.

Men nye beskyldninger antyder, at det lykkedes russerne så hurtigt at have en vaccine klar, fordi de stjal opskriften bag AstraZeneca-vaccinen, som er udviklet på Oxford University.

Og det er ikke hvem som helst, der rejser beskyldninger, men den britiske efterretningstjeneste, skriver avisen The Daily Mail.

Oplysningerne er kommet frem, da sikkerhedskilder fra efterretningstjenesten skulle have briefet de britiske ministre om sagen.

Tyveriet – hvis det er sandt – skulle være sket »ved hjælp af en hemmelig agent«, som skulle sikre, at præsident Vladimir Putin kunne være med i kapløbet om at producere verdens første effektive vaccine mod coronavirus.

Det understøtter efterretningstjenestens anklager, at den russiske Sputnik-vaccine bygger på samme metoder og principper som den britiske pendant, hvorimod teknologien bag andre coronavacciner er anderledes.

Den britiske efterretningstjeneste skulle have beviser for, at en russisk ‘muldvarp’, der fysisk var til stede i Storbritannien, stjal opskriften. Om den hemmelige agent smuglede dokumenter eller hætteglas med vaccine ud af landet er ikke blevet oplyst.

Efterretningstjenesten har tidligere hævdet, at russiske hackere forsøgte at udføre cyberangreb på Oxford University allerede i marts 2020, hvilket var kort efter, at britiske forskere meddelte, at de var begyndt at udvikle en vaccine.

AstraZeneca-vaccinen er godkendt i Europa, hvor brugen dog er sat i bero i flere lande af frygt for en sammenhæng med blodpropper. Vaccinen er særligt brugt i Storbritannien.

Danmark var et af de første lande til at indstille brugen af vaccinen.