70 europæiske topfolk i opråb: Toppen af EU skal ikke være en klub for mænd

Få dage efter europaparlamentsvalget begynder EUs stats- og regeringsledere at lægge kabalen om at besætte EUs magtfulde topposter. Kravet om, at en kvinde for første gang skal indtage en af topposterne, bliver stadig mere tydeligt.

Toppen af EU er en mandeklub. Der har aldrig siddet en kvinde. I øjeblikket er Jean-Claude Juncker formand for Europa-Kommissionen og Donald Tusk formand for Det Europæiske Råd. Snart skal deres afløsere findes. REUTERS/Yves Herman Fold sammen
Læs mere
Foto: YVES HERMAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Selvfølgelig skal den næste formand for EU-kommissionen være en kvinde.«

Så tydeligt var budskabet fra den nuværende konkurrencekommissær og tidligere Radikale vicestatsminister Margrethe Vestager for 10 dage siden i det tyske magasin Bild.

»Hvis vi vil ændre Europa, er vi også nødt til at ændre måden, vi ser ud på,« lød det blandt andet.

Nu har 70 ledere, der arbejder med europæisk politik, skrevet under på en blog med netop det budskab: Det er på tide, at EU får en formand, der er en kvinde.

For selv om det kan lyde utroligt, er det sandt: EU har aldrig haft hverken en formand for Europa-Kommissionen eller Det Europæiske Råd, der var kvinde.

»Vi vil have et lederskab af Europa, der reflekterer Europa. Hele Europa. Også kvinder,« skriver de.

Ikke en kvindesag

Underskriverne argumenterer for, at der i det hele taget bør være lige så mange kvinder som mænd på Europa-Kommissionens 28 pladser og de øvrige topposter i EU.

»Ligelig repræsentation er i alles interesse. Det er ikke en kvindesag. Selv om nogen stadig handler, som om kvinder er en minoritet. Kvinder er ikke en minoritet,« skriver de.

I Europa-Kommissionen er kun otte af de 21 kommissærer kvinder, en ud af seks viceformænd er en kvinde og formanden er som bekendt en mand, Jean-Claude Juncker.

Blandt underskriverne er fremtrædende europaparlamentarikere, en stribe nuværende kommissærer, både mandlige og kvindelige.

Også flere af de håbefulde, mandlige kandidater til den kommende post som formand for Europa-Kommissionen har skrevet under på opråbet.

Herunder tyskeren Manfred Weber, der er spidskandidat for EPP-partiet af Europas kristendemokratiske og konservative politikere samt de europæiske socialdemokraters spidskandidat, hollænderen Frans Timmermans, der i dag er viceformand i Europa-Kommissionen.

Blandt de danske underskrivere ses blandt andet Vestager, Danmarks tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt og formand for Europabevægelsen i Danmark, Stine Bosse.

Eva Jung er Berlingskes korrespondent i Bruxelles.