16-årig svensk klimaforkæmper nomineret til Nobels fredspris

Mens du sov. Greta Thunberg fortjener Nobels fredspris for at stå bag massebevægelse for klimaet, mener norske politikere.

Den svenske klimaaktivist og skoleelev Greta Thunberg er indstillet til Nobelprisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: AXEL HEIMKEN

Oslo. Greta Thunberg, den 16-årige svenske skolepige, der har inspireret til klimademonstrationer over store dele af verden, er blandt de nominerede til Nobels fredspris i år.

Det er tre politikere fra det norske parlament, Stortinget, der har indstillet hende til den fornemme pris.

»Vi har foreslået Greta Thunberg, for hvis vi ikke gør noget for at stoppe klimaforandringerne, vil det være årsag til krige, konflikter og flygtninge,« siger Freddy André Øvstegård fra Sosialistisk Venstreparti.

»Greta Thunberg har startet en massebevægelse, som jeg betragter som et enormt bidrag til fred,« tilføjer Øvstegård.

Han står bag nomineringen sammen med to af sine partifæller. De tre venstrefløjspolitikere indstillede Thunberg til prisen inden fristen den 31. januar.

De færreste kendte Greta Thunberg, da hun for et halvt år siden satte sig uden for den svenske Riksdag med et håndskrevet skilt med teksten »Skolestrejke for klimaet«.

Siden har hun skulket fra skole hver fredag for at demonstrere med krav om, at politikerne tager klimatruslen alvorligt.

Hun er gennem de seneste måneder blevet et globalt fænomen og har været inviteret til at tale ved blandt andet FN's klimakonference i Katowice og ved dette års World Economic Forum i Davos i Schweiz.

Fredag ventes elever fra mindst 98 lande at deltage i en stor international klimastrejke, der er inspireret af Thunberg.

»Vi har kun set begyndelsen,« skrev den 16-årige svensker for nylig på Twitter.

»Jeg tror, at forandringen ligger i horisonten, og at folk vil kæmpe for deres fremtid.«

Nobelkomitéen afslører navnet på årets fredsprismodtager den 11. oktober.

Tidligere modtagere af prisen, politikere, regeringsmedlemmer og universitetsprofessorer er blandt de tusindvis af mennesker, der har ret til at indstille en kandidat til Nobels fredspris.

Listen over nominerede er ikke offentligt tilgængelig, men indimellem fortæller nogle af dem, der kan indstille andre til prisen, hvem de har nomineret.

/ritzau/AFP

Israel bomber Gaza som svar på raketter

Jerusalem. Israelske fly har rettet luftangreb mod mål i Gazastriben natten til fredag, bekræfter Israels militær.

Det kommer, få timer efter at to raketter ifølge militæret blev affyret fra den palæstinensiske enklave mod Tel Aviv-området. Der er ikke meldinger om ødelæggelser eller tilskadekomne.

Palæstinensiske øjenvidner oplyser, at de israelske angreb har ramt to af Hamas-bevægelsens stillinger i det sydlige og nordlige Gaza.

Militæret i Israel bekræfter i en kort meddelelse, at det har angrebet, hvad det betegner som »terrorsteder« i Gazastriben. Der var ikke umiddelbart flere oplysninger.

Kort tid efter, at de israelske fly havde bombet mål i Gaza, lød sirenerne i nogle af de israelske byer, der ligger langs grænsen til Gazastriben. Det er en advarsel om, at der er raketter på vej.

Umiddelbart var der ikke flere oplysninger om et eventuelt nyt raketangreb i grænseområdet.

Tel Aviv har ikke været angrebet med raketter siden 2014, hvor Israel var i krig med den militante islamistiske gruppe Hamas.

Advarselssirenerne i storbyen hylede, kort inden at militæret gik ud med oplysninger til israelske medier. Angrebet mod Tel Aviv-området skete kort før klokken 21.00 dansk tid.

Umiddelbart er der ingen, der har taget skylden for raketterne. Hamas afviser, at den står bag.

Bevægelsen har holdt møder med repræsentanter for Egypten i Gaza, hvor en våbenhvile med Israel har været på dagsordenen.

/ritzau/Reuters

Kina og USA melder om fremskridt i handelsstrid

Washington D.C.. Et topmøde mellem USA's præsident, Donald Trump, og hans kinesiske kollega, Xi Jinping, kommer ikke til at finde sted i slutningen af denne måned, som det tidligere har været på tale.

Det siger den amerikanske finansminister, Steven Mnuchin. Han tilføjer, at begge sider »arbejder i god tro« for at få en handelsaftale på plads hurtigst muligt.

»Der er stadig meget arbejde forude, men vi har det godt med at være nået hertil,« siger Mnuchin.

Efter møder i februar udskød Trump den yderligere forhøjelse af toldsatserne på kinesiske varer, som han havde truet med at indføre 1. marts.

Han og hans regering har flere gange meddelt, at der sker fremskridt i forhandlingerne.

»Det går rigtigt godt med forhandlingerne med Kina,« sagde Trump til journalister i Det Hvide Hus tidligere torsdag.

Senere torsdag sagde præsidenten:

»Formentlig vil vi på den ene eller den anden måde vide besked i løbet af de næste tre til fire uger.«

Han tilføjer, at Kina har været »meget ansvarlig og meget fornuftig«.

Kinas vicepremierminister, Liu He, siger, at han torsdag har talt i telefon med Mnuchin og USA's handelsrepræsentant, Robert Lighthizer.

De to parter gjorde yderligere fremskridt i forhandlingerne, skriver det statslige kinesiske nyhedsbureau Xinhua uden at uddybe.

/ritzau/Reuters