»Hitlers Æselører«: Stangl – lejrkommandant i Treblinka

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ukendt

Treblinka var en udryddelseslejr, der med 900.000 ofre kun er overgået af Auschwitz II. Dermed blev lejren største gerningssted for nazisternes folkemord på jøderne under Anden Verdenskrig. Treblinkas kommandant var østrigeren Franz Stangl, der i årene forinden også havde deltaget i nazisternes såkaldte medlidenhedsdrab på mindst 70.000 handicappede tyske borgere.

Efter krigen undslap Stangl fra fængsel med hjælp fra den nazistisk-indstillede katolske biskop, østrigske Alois Hudal. Han opholdt sig i 20 år i Brasilien indtil 1967, hvor han blev udleveret til Vesttyskland til anklagemyndigheden og en dom på livsvarigt fængsel. Stangl er omdiskuteret, fordi han – i modsætning til sine underordnede – ikke selv opførte sig brutalt, primitivt og sadistisk, som mange af hans underordnede gjorde. De, der mødte Stangl, beskriver ham som en effektiv og kedelig skrivebordsmorder, der mest af alt var optaget af at løse sin opgave til de nazistiske chefers tilfredsstillelse.

I programmet medvirker holocaustarkæolog Anders Otte Steensager, der er forfatter til den første bog om Franz Stangl. Bogen udkom i 2020.

Hør dagens afsnit her:

Hør tidligere afsnit her: