Hitlers Æselører: Dansker blev helt under Nanjing-massakren

Podcast: Jarl Cordua og Peter Harmsen om de gruopvækkende krigsforbrydelser, der stadig spiller en rolle i forholdet mellem Kina og Japan.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup

Omkring 200.000 kinesere blev myrdet i kølvandet på japanernes erobring af den daværende kinesiske hovedstad Nanjing i vinteren 1937-1938, hvor den japanske hærledelse tilsyneladende helt mistede kontrollen med sine soldater.

I seks uger, der siden rystede verden, gik soldaterne amok både på krigsfanger og civilbefolkning, der på den mest ydmygende måde blev udplyndret, mishandlet og myrdet, og hvor især kvinder betalte en høj pris i form af omfattende gruppevoldtægter under det som eftertiden kender som »Nanjing-Massakren«. Det var meget voldsomme og gruopvækkende krigsforbrydelser, der stadig spiller en rolle i forholdet mellem Kina og Japan.

Bernhard Arp Sindberg fra Aarhus var en 26-årig dansker, tidligere fremmedlegionær og sømand, der fik til opgave med midt under japanernes hærgen at passe på en ny dansk-tysk cementfabrik 25 kilometer fra Nanjing. I 104 dage tillod han op mod 10.000 kinesere at søge ly fra japanernes overgreb på fabrikkens område, mens han selv sørgede for at holde soldater væk og skaffe forsyninger til sårede og nødstedte. Sindbergs helt enestående humanitære indsats erindrer kineserne stadig med stor taknemmelighed, som de holder i ære med statuer og jævnlig omtale.

I programmet medvirker journalist Peter Harmsen, der er forfatter til bogen »Sindberg – Den danske Schindler«.

Hør dagens afsnit her:

Hør tidligere afsnit her: