»Hitlers Æselører«: Den Polske Krig 1939

Arkivfoto. Der skal stå Arkivfoto. 3. september 1939. Tysksindede borgere i Fristaden Danzig byder de tyske soldater velkommen, som netop har invaderet Polen to dage forinden - hvilket blev starten på 2. Verdenskrig.  Fold sammen
Læs mere
Foto: NATIONAL DIGITAL ARCHIVE POLAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var polakkerne, der først kom i krig med Nazityskland. Kamphandlingerne begyndte 1. September 1939 og varede i fem uger. De kostede op mod en kvart million polakker livet. Undervejs måtte Polen også forsvare sig mod sovjetiske styrker, der efter to uger rykkede ind i landet fra øst.

Tysk propaganda og tyske officerers erindringslitteratur fremstillede krigen som et »polsk felttog« og en bestået generalprøve for en effektiv og frygtindgydende tysk krigsmaskine, der med »blitzkrieg« let løb de polske styrker over ende. Mest absurd blev det tegnede latterlige billede ført frem af den tyske propaganda af den polske modstand, som noget med ulaner til hest, der med dragne sabler selvmorderisk angreb pansrede tyske kampvogne.

Denne overordnede usandfærdige fremstlling af et håbløst og dilettantisk polsk militær har imidlertid levet videre i skildringerne af begyndelsen på 2. Verdenskrig til vores tid. I realiteten forsvarede polakkerne sig heroisk, udholdende og ihærdigt og formåede at indgyde angriberne respekt på slagmarken herunder også med ikke ubetydelige tyske tab til følge. I en ny bog tager den britiske historiker Roger Moorhouse et tiltrængt opgør med de gamle fremstillinger af den polske krig i kraft af ny viden hentet i de polske arkiver. I udsendelen medvirker kommandør Poul Grooss.

Hør dagens afsnit her:

Hør tidligere afsnit her: