Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Jens Rohde - de Radikales uskarpe kniv

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Radikalt uskarp kniv

Peter Nedergaard

Det nyvalgte radikale folketingsmedlem, Jens Rohde, synes, at det er inkonsistent at dyrke myten om, at Dannebrog faldt ned fra himlen, når »vi beskylder andre kulturer for at dyrke middelalderforestillinger og religiøst vrøvl«. Rohde kan åbenbart ikke se forskel på en national myte, som alle ved ikke holder faktuelt, og så religiøse forestillinger, som man risikerer liv og lemmer, hvis man betvivler.

Groft sagt-redaktionen undrer sig over sammenligningen og konkluderer, at Rohde da vist lige selv har lagt op til karakteristikken som en radikalt uskarp kniv.

Den anti-nationale biskop

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Københavns biskop, Peter Skov-Jakobsen, må have været ilde til mode, da han skulle holde en slags prædiken ved festgudstjenesten i Københavns Domkirke i anledning af Dannebrogs 800 årsdag. Her stod han omgivet af nationalflag og lyttede til nationale sange. Alt var nationalt. Hvad skulle han dog gøre?

I protest hyldede han det multikulturelle, det multietniske og det multireligiøse, og så talte han meget om at elske sin fjende, for det gør han nemlig selv – mon han inkluderer Rasmus Paludan i sin kærlighed? Derefter sang de »tving du vor fjende, driv hans magt tilbage«, mon biskoppen sang med?

Til sidst forsagede han det onde: Racismen og nationalismen. Ved biskoppen slet ikke, at nationalismen har skabt Danmark, Dannebrog, det nationale, flaget, sproget og det hele? Nej, nogen stor nationalismeteoretiker er han ikke.

En imødekommende vagthund

Nicolai Svejgaard Poulsen

Nicolai Svejgaard Poulsen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Det er ikke meget, man for tiden hører til Alternativets grønne blok, der ved valget scorede fem mandater, eller til deres ypperstepræst, Uffe Elbæk.

Men pludselig bød han med DRs ord sig til som »politisk elskerinde« for Mette Frederiksen. Tak for kaffe. »Vi er den grønne vagthund, men vi er en imødekommende vagthund, hvis man kan bruge det begreb,« sagde Uffe. En udtalelse, der er omtrent lige så nem at forstå som alt andet, der er kommet fra partiet det sidste lange stykke tid.

Groft Sagt har svært ved at forstå, at der trods mandens mange år som offentlig figur endnu ikke er udviklet en ordbog, der kan oversætte fra elbæk’sk til dansk. Det ville være rart en dag at forstå, hvad pokker manden egentlig mener.