Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Ny marxistisk teori: Penge fra enarmede tyveknægte og ballongynger

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ny marxistisk teori

Bent Blüdnikow

Jyllands-Posten har en klog kommentator ved navn Henrik Jensen. Jensen var engang en såkaldt marxistisk kapitallogiker på Roskilde Universitet, men nu er han borgerlig. Han skriver: »Hvis det går, som venstrefløjen drømmer om i disse dage, vil livet i Danmark de næste år blive ligesom livet i Københavns Kommune, hvor venstrefløjen hersker: en endeløs Tivoli-tur. De penge, Borgerrepræsentationen forvalter, har ingen afsender, de kommer bare væltende ud af de enarmede tyveknægte.«

Jensen ved alt om Tivoli-økonomi, for Marx forbandede den væmmelige profit i kapitalismen og ville have den erstattet af planøkonomi og fællesskab. Venstrefløjen i dag har stadig et smerteligt forhold til profit, men måske regner de med, at de enarmede tyveknægte skal skaffe penge til det kommende store uddelingsshow af offentlige midler. De kan også håbe på indtægter fra Tivolis ballongynger og Den flyvende Kuffert.

Stopper i tide

Jarl Cordua

Det meddeles Groft Sagt, at Dansk Folkepartis Pia Merete Kjærsgaard har bekendtgjort, at hun stopper som formand for Det Høje Ting. Her vil skarpsindige læsere nok indvende, at det nyvalgte folketing endnu slet ikke er tiltrådt. Så hvordan kan Kjærsgaard fratræde en post, der endnu ikke har været afholdt valg til? Sammen med de øvrige medlemmer af Det Høje Ting fratrådte hun, da statsministeren udskrev valg i begyndelsen af maj.

Groft Sagt kan på den baggrund imødese en lind strøm af bekendtgørelser fra for længst fratrådte næstformænd og udvalgsformænd i Folketinget, som nu på de sociale medier meddeler deres afgang.

Kjærsgaard forklarer selv på Facebook, at flere efter valget har spurgt, om hun fortsætter som Folketingets formand. Det skal nok passe. Groft sagt er overbevist om eksistensen af mangfoldige trofaste DF-vælgere, som endnu ikke har begrebet omfanget af DFs nederlag og konsekvensen heraf.

Cirklens kvadratur

Peter Nedergaard

Det store røde paradoks består i, at man på den ene side reducerer arbejdsudbuddet via tidlig tilbagetrækning, højere offentlige ydelser og ved at gøre det svært at hente arbejdskraft udefra. På den anden side vil man have ansat titusindvis af nye personer i den offentlige omsorgssektor som sygeplejersker, børnehavepædagoger, sosu-assistenter og lignende. Tingene hænger virkelig ikke sammen i rød blok.

Groft sagt konkluderer, at det sandsynligvis ville være lettere at gå i gang med at løse cirklens kvadratur end at løse det problem, som partierne i den røde blok har givet sig selv.