Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Valget gik ikke godt for Putins danske apologeter

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Skidt valg for Russisk Folkeparti

Jarl Cordua

Som bekendt har der just været afholdt folketingsvalg i Danmark, og Groft sagt kan konstatere, at det samlet set gik ilde for Putins danske apologeter. Teologen Iben Thranholm, som bl.a. gennem en programserie på 24syv »Fra Rusland med Kærlighed« tidligere har besunget »den nye kristne leder«, opnåede akkurat ikke valg. Dansk Folkepartis tidligere forsvarsordfører, Marie Krarup, der gerne omtaler Putin som en »potentiel allieret«, fik et skidt valg, men blev dog genvalgt til Folketinget. Da den hidtidige forsvarsordfører Jeppe Jakobsen er faldet på valen, er ordførerposten nu igen ledig.

Spørgsmålet er dog, om Kreml vil anstrenge sig med at bryde ud i jubel, hvis Krarup igen overtager ordførerposten, for DF er ikke længere landets største borgerlige parti. Groft sagt må konstatere, at det samlet set har været et skidt valg for Russisk Folkeparti.

Guilty by association

Peter Nedergaard

Tidligere statsminister, Helle Thorning-Schmidt, var under valgkampen ude med varme anbefalinger af David Trads, Mette Reissmann og Sine Heltberg. De tre kandidater skulle nok have frabedt sig støtten. På trods af, at de tre kandidater både stod stærkt og var kendt i deres respektive valgkredse, blev de ikke valgt.

Man kan spekulere på, om Thornings opfordring til at stemme på de tre kandidater måske har skræmt vælgere væk. Efter sigende bryder meget få socialdemokrater sig om Thornings lederskab og statsministertid. Hun nævnes sjældent for det gode. Så måske har virkningen af hendes anbefaling først og fremmest været, at potentielle vælgere til de tre kandidater har valgt dem fra.

De søde piger i Enhedslisten

Bent Blüdnikow

Berlingskes læsere vil sikkert have bemærket, at borgerlige politikere er blevet kaldt nazister, fascister og mennesker med et ulækkert menneskesyn. Det har ramt ekstremister som Rasmus Paludan, men såmænd også politikere i Venstre og Liberal Alliance. Samme læsere har måske bemærket, at venstrefløjens politikere aldrig omtales på den måde. I medierne fremstilles Enhedslistens politikere blot som lidt blåøjede idealister, men aldrig som ikke-stuerene eller med et ulækkert menneskesyn. Selvom f.eks. Enhedslistens rødder er i venstreradikalismens totalitære mørke.

Forklaringen er simpel: Mange ældre journalister var i samme mørke og de unge journalister har kun en fjern anelse om, at venstreradikalisterne havde blod på hænderne. Derfor fremstår Pernille Skipper og Jette Gottlieb i medierne som søde piger og idealister.