Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Bliver magtkampen i Venstre det nye Game of Thrones?

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Game of Thrones i Venstre

Niels Jespersen

Korkproppen Løkke viste sig atter at være hurtigst på de sidste 100 meter og førte Venstre frem til en uventet fremgang. I det parti ligner næstformand Kristian Jensen pludselig en taber efter at være blevet slået stemmemæssigt af Inger Støjberg. Også Tommy Ahlers og Jakob Ellemann-Jensen fik flotte personlige valg der langt overgik Jensens. Der er lagt op til ballade og ikke kun i rød blok, men også blandt mange borgerlige har man fundet popcornene frem i forventning om et underholdende rivegilde.

For dem der ikke kun håber på dynastiske stridigheder i Game of Thrones-skala, men som også ønsker Venstre ulykke, er Jensens svækkelse næsten problematisk. Han skal heller ikke falde for nemt. Mange socialdemokrater har det med Løkke og Jensen som USA havde det med Iran og Irak i 80erne. Er der ikke en måde at få dem begge til at tabe?

Bacon uden resultater

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Tidligere MF’er for Dansk Folkeparti, Kim Christiansen, er blevet interviewet i Berlingske. Han kan basalt set ikke forstå, hvorfor han ikke blev genvalgt. Han mener, at vælgerne i hans valgkreds er utaknemmelige. Han har været med til at sikre 11 millioner kroner til Anholts kystsikring, men fik kun tre stemmer på øen. Han er kommet med ni millioner kroner til en station i Thorsager, og her fik han kun ni stemmer.

Hvad ligner det med den slags vælgere? I USA kaldes det, som Christiansen praler med, at bringe bacon hjem til valgkredsen. Som regel er amerikanske politikere noget mere subtile med at gøre opmærksom herpå. Christiansen har måske dermed også selv leveret noget af forklaringen på, hvorfor han ikke blev genvalgt. Vælgere vil ikke købes. Ikke sådan direkte i hvert fald.

Rane Willerslev som ny kulturminister

Bent Blüdnikow

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

I journalistkredse går der rygter om, at en ny socialdemokratisk kulturminister kunne blive Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev, og så kunne han få Jim Lyngvild med som spindoktor - ham som gjorde vikingeudstillingen festlig.

Det vil pifte gevaldigt op på partiets politik. Man kan næsten se det for sig: Fregatten Jylland vil blive sat ind i kampen mod piraterne i Middelhavet. Rane og Jim vil forstærke skanserne ved Dybbøl for at imødekomme præsident Trumps horrible krav om bidrag på 2 pct. af BNP til NATO. Livgarden ved Amalienborg vil få uniformen frisket op med englevinger og vikingehjelm. Ministermøderne vil blive forsynet med en kedsomhedsknap, hvor ministrene efter mødet kan vurdere mødets underholdningsniveau - ligesom Rane inførte på Nationalmuseet.
Vi går muntre tider i møde.