Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Kinas utrættelige kamp for menneskerettigheder

Menneskerettigheder

Lars Møller

Canada balancerer på randen af en sag om overtrædelse af menneskerettighederne. Canadisk politi har anholdt Meng Wazhou i Vancouver. Hun er finansdirektør for den kinesiske it-gigant Huawei og datter af selskabets stifter. Talsmanden for det kinesiske udenrigsministerium Geng Shuang er helt oppe i det røde felt. At tilbageholde en person uden at give en klar begrundelse er en åbenlys krænkelse af menneskerettighederne. Hvis Canada ikke øjeblikkelig holder op med at overtræde disse universelle rettigheder, forventer kineserne at indhente støtte fra formanden for den rådgivende gruppe under FNs Menneskerettighedsråd, ambassadør Faisal bin Hassan Trad fra Saudi Arabien. Han er sammen med kineserne, også en utrættelig forkæmper for menneskerettigheder.

Om at skalte og valte

Peter Nedergaard

Foto: Claus Bigum Claus Bigum.

Den nu bortviste fagbevægelsesdirektør, Michael Valentin, var meget aktiv. Som mangeårig chef for akademikernes A-kasse sørgede han for, at forbruget af vin eksploderede fra under 100.000 kr. til omkring 300.000 kr. årligt. Alt indkøb foregik hos Sigurd Müller Vinfirma i Aalborg, hvor Valentin stammer fra. Det udløste samtidig en række vinrejser, som den aktive vinentusiast gerne tog sig af. Valentin gjorde også A-kassen til storsponsor for Folkemødet på Bornholm, som han samtidig var aktiv formand for.

I et interview til Berlingske så tidligt som i 2002 udtalte Valentin på baggrund af egne erfaringer: »Som ansat i fagbevægelsen kan du skalte og valte, og hvis du ikke har høj moral, kan du gøre lige, hvad du har lyst til.« Som sagt - så gjort.

Da bz-bevægelsen var ude efter »zionister«

Bent Blüdnikow

Foto: Claus Bigum.

Pelle Dragsted (EL) er i Berlingske opbragt over, at Radio24syv-journalisten Anne Sofie Allarp har beskyldt Enhedslisten for at stå »skulder ved skulder« med antisemitter i debatten om omskæring. Dragsted afviser, at han nogensinde har været antisemit. Han hiver sin familie frem som dokumentation, der var modstandsfolk under besættelsen og »satte livet på spil i redningsaktionen for jøderne.«

Fint nok, men Dragsted glemmer at fortælle, at han var aktiv i venstreradikale bevægelser, der havde Israel og »zionister« som hovedfjende. Bz-bevægelsen aktionerede fra anden halvdel af 1980erne således mod flere israelske turistkontorer og førte kampagner mod zionismen. Det var ikke almindelig Israel-kritik, det var en hadkampagne, der kom på den årlige terror-liste, da bzerne nedbrændte et turistkontor.

Hvad med den historie, Pelle? Kan vi ikke få hele historien nu om dine venner i de ekstreme venstrefløjsgrupper?