Anholdelsen af Huaweis finansdirektør øger frygten for en handelskrig

Den anholdte Meng Wanzhou er ikke alene finansdirektør for den kinesiske IT-gigant Huawei, hun er også datter af selskabets stifter. Og Huawei fylder så meget i den kinesiske økonomi, at Beijing bliver nødt til at reagere.

Anholdelsen af Huaweis finansdirektør, Meng Wanzhou, er blevet en varm kartoffel for forholdet mellem USA og Kina. Her hilser hun på præsident Vladimir Putin under en industrimesse i Moskva, oktober 2014. Arkvifoto: Ritzau/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER

Under en middag med Kinas præsident, Xi Jinping, sidste lørdag i Buenos Aires fejrede USAs præsident, Donald Trump, deres »særlige« forhold og var tæt på at forudsige, at de ville lande en våbenhvile i den verserende handelskrig mellem de to stormagter.

10.000 kilometer væk var canadisk politi samtidig – uden de to politikeres vidende – ved at anholde Meng Wazhou, finansdirektør i Kinas største IT-selskab, da hun var på gennemrejse i Vancouver.

Anholdelsen skete på foranledning af de amerikanske myndigheder, og justitsministeriet i Washington har indledt en undersøgelse af Meng Wazhous selskab, Huawei, på en mistanke om overtrædelse af sanktionerne mod Iran. Anholdelsen var ment som et advarselsskud i Trump-regeringens kamp for at begrænse den globale udbredelse af kinesisk teknologi. Men den har samtidig sendt Trumps forsøg på at indgå en handelsaftale med Kina mod afgrunden og udløst en skarp protest fra regeringen i Beijing.

Det fik alt sammen panikken til at brede sig på finansmarkederne, indtil stormen løjede lidt af i løbet af torsdagen.

John E. Smith

»Når du har mulighed for at anholde en nøglefigur i en juridisk sag, så gør du det.«


Tidspunktet for anholdelsen kan ifølge nogle eksperter bidrage til at nære en kinesisk mistanke om, at nationalistiske kræfter i Trump-regeringen søger at sabotere handelsaftalen. Stemningen i disse kredse var allerede blevet noget mere trykket siden lørdag, da Det Hvide Hus annoncerede, at de to parter havde aftalt at udskyde konflikten i 90 dage, for at give plads til forhandlinger.

»At tilbageholde en person uden at give en klar begrundelse er en åbenlys krænkelse af menneskerettighederne,« sagde talsmanden Geng Shuang fra det kinesiske udenrigsministerium, der krævede Meng Wanzhous øjeblikkelige løsladelse.

Eksperter vurderer, at hele sagen kan opfattes som et pinligt tab af ansigt for Xi Jinping.

Huawei og Meng Wanzhou, der ud over at være selskabets finansdirektør også er datter af dets stifter, befinder sig i den absolutte top af det kinesiske erhvervsliv, og det må nødvendigvis øge presset på Xi for at kræve hendes løsladelse. Det vil også presse præsident Trump til at overveje de diplomatiske konsekvenser af anholdelsen – særligt efter et møde, som han selv havde udråbt til at være et gennembrud og et vidnesbyrd om hans venskab med Xi Jinping.

Trump blev ikke orienteret

For amerikanske embedsmænd i og omkring Det Hvide Hus vækker det opsigt, at Trump gik til mødet med Xi Jinping i Buenos Aires tilsyneladende uden at være blevet orienteret om anholdelsen. Selv om justitsministeriet orienterede Det Hvide Hus om den forestående anholdelse, gik oplysningen ikke videre til præsident Trump, og emnet blev ikke berørt under middagen med Xi.

Fotografi fra et middagsselskab med den amerikanske og den kinesiske delegation ved G20-topmødet i Buenos Aires, 1. december 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB.
Fotografi fra et middagsselskab med den amerikanske og den kinesiske delegation ved G20-topmødet i Buenos Aires, 1. december 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB.

Tidligere embedsmænd vurderer, at selve timingen af anholdelsen formentlig har været et tilfælde, som skyldes Meng Wanzhous uforudsigelige rejseplaner.

»Når du har mulighed for at anholde en nøglefigur i en juridisk sag, så gør du det,« siger John E. Smith, der er tidligere direktør for finansministeriets Office of Foreign Assets Control.

Men i betragtning af den politiske rækkevidde af anholdelsen er Smith overrasket over, at de embedsmænd i Det Hvide Hus, som blev kontaktet af justitsministeriet, ikke lod oplysningen gå videre til deres overordnede, som i det mindste kunne have givet præsidenten et praj.

Justitsministeriet i Washington har ikke givet noget svar på, hvad Huawei har foretaget sig, som skulle være en overtrædelse af sanktionerne. Kinesiske selskaber handler regelmæssigt med Iran, og meget af denne handel følger sanktionspolitikkens bogstav. Spørgsmålet synes at være, om Huawei har solgt amerikansk teknologi til iranerne.

Oversættelse: Lars Rosenkvist