Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft Sagt: Bestyrelsen har valgt den velafprøvede herlufsholmske løsningsmodel. At sparke nedad i stedet for at se på sig selv

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Herlufsholmrefleksen

Peter Nedergaard

Kostskolen Herlufsholm er kommet i søgelyset, efter at en TV 2-dokumentar har afsløret, hvordan ældre elever konstant begår vold og krænkelser mod yngre elever. Der er tilsyneladende tale om en systematisk sparken nedad. Herlufsholm påstår, at de uddanner til eliten i det danske samfund. Groft sagt håber, at det, eliten finder ud af, er, at normer indlært på Herlufsholm ikke er fremtiden i virksomheder og organisationer.

Der er brug for mindre Herlufsholm og ikke mere. Det gælder også, når det drejer sig om at redde skolen og de kvaliteter, som den vitterlig har. Bestyrelsen med formand Torben von Lowzow i spidsen har fyret rektor Mikkel Kjellberg. Som om han er skyld i miseren. Bestyrelsen – hvor en del selv har erfaringer fra skolen – har i denne sag valgt den velafprøvede herlufsholmske løsningsmodel. At sparke nedad. I stedet for at se på sig selv.

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Kort hukommelse

Lars Møller

Mange af de danskere, der vil stemme nej til at ophæve det danske forsvarsforbehold til EU, må have en meget kort hukommelse. Det er ikke lang tid siden, at stort set alle var enige om, at man ikke kunne stole på, at USA ville stå last og brast med NATO. Dengang hed præsidenten Trump, og hans ideer om alliancen og dens berettigelse var til at overse. Nu er situationen heldigvis anderledes, men formentlig kun til næste amerikanske valg. Man ved aldrig, hvad man får, og derfor må europæerne vænne sig til at stå på egne fødder.

Groft sagt kan afsløre, at afstemningen ikke drejer sig om et alternativ til NATO, ej heller om en såkaldt europahær, der kun eksisterer i fantasien. Afstemningen drejer sig om, hvorvidt vi er solidariske med resten af europæerne eller ej.