Vintesten: Udkantsbourgogne slår til igen

Nu, hvor vinene fra de fornemme bourgognekommuner er blevet ubetalelige, skal man søge efter nye små producenter fra udkanten – som Marc Soyard fra Dijon.

Bourgogne bliver dyrere og dyrere. De mest eftertragtede vine steg med i omegnen af 100 procent i løbet af en tiårsperiode fra midt i 00erne til midt i 10erne. Alligevel er den østfranske vin stadig meget populær hos den vinelskende forbruger, og derfor går der stadig sjældent en uge i vintesten, uden at en af vores leverandører sender bourgogne ind.

Men hvad gør man, når en almindelig hæderlig kommunevin fra en velanskrevet producent efterhånden koster 500 kr.? Svaret er at begynde at søge i de mindre prestigefyldte appellationer, det, jeg plejer at kalde udkantsbourgogne. Her er ambitionerne steget betragteligt, ikke mindst fordi det er her, en ny generation af vinmagere har råd til at købe eller leje lidt jord.

Som for eksempel Marc Soyard, der tidligere har arbejdet for kultproducenten Bizot i Vosne Romanée. For nogle år siden overtog han forpagtningen af Domaine de la Cras, som ligger lige i udkanten af Dijon by. Appellationen, Coteaux de Dijon, er ikke ligefrem kendt. Jeg havde faktisk ikke hørt om den, før jeg stiftede bekendtskab med Soyard og Cras, men i den unge vinbondes hænder kommer der glimrende ting ud af dette terroir.

Der produceres mest rødvin på Domaine de la Cras, men denne uge er det en af husets få hvidvine, vi tester. Vinen er tydeligvis lavt svovlet, frugten er blød og saftig, uden filter så at sige, og der er sikkert dem, der ville kalde dem en naturvin. Ikke desto mindre finder man her en koncentration og intensitet, som man normalt skal betale mere for i Bourgogne.

Haut-Médoc, Château La Tonnelle
Bordeaux, Frankrig 2018

★★★☆☆☆
Meget ung og frugtig bordeaux med mørke noter og lakrids. Vinen er markant domineret af ristet fad, som giver en slikagtig fornemmelse a la Haribos »Labre larver« (chokoladeglaseret lakrids). Rasper lidt i munden pt., men her er meget bordeaux for pengene. Tre og en halv stjerne.

Philipson Wine
80 kr. v 12 fl.

Saint-Chinian, Chateau Gilbert & Gaillard 
Languedoc, Frankrig 2014

★★★☆☆☆
Fuldt udviklet og flot åben næse med varm frugt og let brunlige noter. Man mærker dog også, hvad jeg tror er et vist indhold af syrah i form af noter af grøntsagsbouillon. Lidt varm og tung i munden efter min smag, men helt sikkert megen moden vin for pengene. Tre og en halv stjerne.

L’Esprit-du-vin.com
95 kr. v 12 fl.

Neuland grüner veltliner, Herbert Zillinger
Niederösterreich, Østrig 2019

★★★★☆☆
Ung, enkel og frisk veltliner. Væsentligt mere straight og ren end sidst, vi testede Zillinger, med citrus, kamille og strejf af druens særlige krydderi, der ligger et sted mellem peber og grønne linser. Dejlig let (11,5%) og sprød mund med god syre. 

Bichel
100 kr. v 6 fl.

Pétalos, Descendientes de J.Palacios
Bierzo, Spanien 2018

★★★★☆☆
Meget uspansk vin med kølig ung, forfriskende frugt med fin bærsødme og meget behersket træ. Vinen er let i munden med et strejf af peber og urter i eftersmagen. Fire og en halv stjerne.

H.J. Hansen/ Vinspecialisten
119 kr.

Vacqueyras, Olivier & Lafont
Rhône, Frankrig 2017

★★★☆☆☆
Meget typisk sydrhône: Mørk i glasset med varm krydret frugt. Her er peber, lakrisal, kirsebærlikør og en anelse mødding. Let hed, raspende mund med masser af kraft. Tre og en halv stjerne. 

Meny
150 kr.

Jakot, Dario Princic
Friuli, Italien 2014

★★★★★☆
Ravfarvet/orange og let uklar i glasset. Flot udviklet, næsten rancioagtig næse med nødder, tørret frugt og lidt acetone. Salt eftersmag med tannin og syre, som giver en lang, drøj og tør finish. Magtfuld orangevin.

Lieu-dit
290 kr.

Cras, Marc Soyard
Bourgogne, Frankrig 2018

★★★★★☆
Lavt svovlet, blød og saftig hvid bourgogne fra Coteaux de Dijon, det allernordligste Côte d’Or. Her er konfiterede gule stenfrugter, kandiseret orangeskal og behersket træ. Munden er blød og rund. Man mærker den varme årgang, uden at det bliver for meget.

Domaine Brandis
299 kr.