Vintesten: Dette billige monsterkøb passer perfekt til maden fra havegrillen

Sødmefuld californisk zinfandel fra Lidl er ugens gode køb til bare 39 kr. og oplagt til maden fra havegrillen.

Jeg er normalt ikke den store fan af den californiske zinfandel drue, som generelt giver sødmefulde, blommede vine med op til 17,5 procent alkohol. Men jeg erkender, dels at ikke alle har den samme puristisk eurofile smag som mig, og dels at zinfandel er den perfekte vin til at ledsage sommerens frembringelser fra havegrillen.

Zinfandels barbecuetrække skyldes blandt andet, at røgsmagen har det godt med at blive akkompagneret af noget sødt (det er derfor, man søber grillmaden ind i diverse søde saucer og glazes). Men også at der er brug for en vin med ekstra høj oktan for at kunne trænge igennem smagsbilledet af røg, barbecuesauce og let branket kød.

Skal det således være zinfandel, kunne det således meget vel være ugens eksemplar fra Lidl, som har den kæmpestore fordel, at den til en normalpris på 39 kr. må siges at være uhyre billig og i min mund kan være ligeså god som langt som dyrere zinfandeler.

Skulle jeg selv vælge, ville jeg dog vælge at holde nallerne fra barbecuesaucerne, smide en fisk på havegrillen og trække en anden flaske californisk vin op i form af Arnot-Roberts’ Watson Ranch Chardonnay fra Napa Valley. Arnot-Roberts er en af Californiens små nybølge producenter, som har skåret ned på træet og op for syren i jagten på mere gastronomiske vine efter burgundisk forbillede: Finesse og elegance frem for power og alkohol. Men her er vi selvfølgelig også oppe i en helt anden prisklasse.

Saint-Bris, La Chablisienne
Bourgogne, Frankrig 2017

★★★☆☆☆

Sauvignon blanc fra det nordlige bourgogne lavet på Chablis’ store, men gode kooperativ. Let udviklet næse med klassiske sauvignon noter i form af lidt hyld og masser af citrus suppleret med chablis-like kalk. Fin syre. Tre og en halv stjerne.

Philipson Wine
80 kr. v 12 fl.

Grüner veltliner »Ried Hohes Eck«, Herbert Zillinger
Wien, Østrig

★★★☆☆☆

Ret anderledes bio-veltliner med sjov krydret næse inklusive kamille, citrus og gule stenfrugter, men også med bål og hestestald, hvilket er relativt sjældent for hvidvin. Tre og en halv stjerne. 

Bichel
140 kr.

Montagny, La Burgondie
Bourgogne, Frankrig 2017

★★★☆☆☆

Billig, men også relativt neutral hvid bourgogne. Næsen byder på en anelse citrus og lidt gule stenfrugter, træ er der tilsyneladende ikke noget af. Gør helt sikkert ingen fortræd og således fornuftig til prisen.

Føtex
75 kr.

Bramito, Castello della Sala/Antinori
Umbrien, Italien 2019

★★★☆☆☆

Særdeles ung sag med potent voldsomt frugtig næse med kamille, banan, træ og en del gule stenfrugter. Tre og en halv stjerne. 

HJ Hansen/ Vinspecialisten
179 kr.

Chardonnay Watson Ranch, Arnot-Roberts
Napa Valley, Californien 2017

★★★★★☆

Anderledes californisk chardonnay til den lyse, elegante side med masser af syre og mineralitet. Her er hverken fede gule majs, røget bacon eller tons af vanille osende træ, som man plejer at se det fra disse kanter. Munden er på én gang slank og intens.    

Fine Wines.dk
295 kr.

Zinfandel, Cimarosa
Californien, USA 2018

★★★☆☆☆

Meget typisk zinfandel. Frugtig, slikket og blommet bolsjefrugt suppleret med noter af chokolade og lakrids. Pæn saftig og afrundet. Sikkert perfekt til maden fra grillen og under alle omstændigheder et monsterkøb, hvis man gerne vil skylle grillpølserne med en sødmefuld californier.

Lidl
39 kr.

Julienas Les Capitans, Domaine Bel Avenir
Beaujolais, Frankrig 2018

★★★☆☆☆

Relativ mørk sag pakket med ung, varm brombær råfrugt. Kraftfuld mund, som tager godt fat om gummerne med syre og rå tanniner. Kunne godt bruge lidt mere burgundisk finesse, men fornuftig pris. Tre og en halv stjerne. 

Vinopol.dk
95 kr.

Seven Springs Pinot Noir, Evening Land
Oregon, USA 2017

★★★★★☆

Meget lækker og veldefineret pinot-næse med let syltet kirsebærfrugt, fløjl, mynte, underskov og et strejf af cola. Velafrundet og saftig i munden. 

Laudrup Vin
369 kr. v 6 fl.