Ugens vintest: Flydende lakridskonfekt for voksne

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USAs mest solgte vin (i dollars) er overraskende nok australske Yellow Tail. Lidt af et brandingmirakel skabt af den lille sicilianske familie Casella, som emigrerede til New South Wales i 1957.

Yellow Tail blev lanceret i 2000, og tre år senere var det den mest importerede vin i USA. Det har været sagt om Yellow Tails succes, at den skyldes, at det er lykkedes Casellaerne at skabe den perfekte smag til folket, som er vokset op på juice og cola snarere end vin.

Det har endda været skrevet, at Yellow Tail smager mere af Coca-Cola end vin – i min mund er det dog snarere slik i form af lakridskonfekt, chokolade og kaffelikør. Men en ting man ikke kan tage fra Yellow Tail, og det er, at den for 39 kr. giver meget mundfylde for pengene.

I den anden ende af spektret har vi en af Australiens bedste konventionelle vine i mund, måske endda en af klodens bedste oversøiske cabernet'er, nemlig Leeuwins Estates cabernet sauvignon fra Margaret River i Western Australia. Der er tale om lærebogscabernet med udpræget solbærfrugt og forfriskende noter af eucalyptus og cedertræ og en vis friskhed. I forhold til bordeaux har den lige den tand mere af frugtighed og sødme, som gør den perfekt til at ledsage f.eks. en god bøf fra havegrillen.

Nævnes skal også biodynamiske Domaine de la Vougeraies almindelige røde bourgogne, kaldet Terres de Famille, fra den gode årgang 2016. Her er nemlig tale om et de relativt få gode køb, der er at gøre i bourgogne, som desværre bliver stadigt dyrere. En perfekt drikkemoden vin, som glider rigtig godt ned netop nu.

Sauvignon blanc, Cimarosa

Marlborough, New Zealand 2018

★★☆☆☆☆

Arketypisk sauvignon blanc fra New Zealand med aromatisk næse inklusive hyldeblomst, tropiske noter, benzin, citrus og asparges. Ok syre. To og en halv stjerne.

Lidl

59 kr.

La Petite Bellane, Clos Bellane

Côtes du Rhône Villages, Frankrig

★★★☆☆☆

Mørk kraftfuld, frugtig sag. Udpræget hindbær i næsen med samt kærnemælk og rhônekrydderier. Pænt saftig mund. Ugens bedste køb i den billige ende af testen. Tre og en halv stjerne.  

Laudrup Vin

79 kr. v 12 fl.

Cabernet Sauvignon, Yellow Tail

New South Wales, Australien 2017

★★☆☆☆☆

Denne vin er umulig at genkende som cabernet sauvignon, men ligner snarere shiraz med slikagtige noter af kaffe og tyk lakridskonfekt og chokolade. Sødmefuld og rund mund. Meget vin for pengene, hvis man er til vin, der smager af slik. To og en halv stjerne. 

Netto

39 kr.

Crozes-Hermitage, Guillaume Belle

Rhône, Frankrig 2017

★★★★☆☆

Typisk nordrhône med mørk brombærfrugt og den hellige syrah-treenighed af røg, peber og saltet kød (jeg kalder det normalt spegepølse). Fadpræget er behersket, men der skal en anelse mere frugt til for at få mig helt op at ringe.   

KB Vin

150 kr. v 6 fl.

Pinot Noir Terres de Famille, Domaine de la Vougeraie

Bourgogne, Frankrig 2016

★★★★☆☆

Åben og imødekommende næse med fin, sødmefuld og frugtig pinot definition samt en del ristet kaffeagtigt træ. Det sødmefuldt frugtige går igen i munden, som dog ikke er den længste. Ikke desto mindre flot for generisk bourgogne, perfekt at drikke nu og en af ugens bedste køb. Fire og en halv stjerne.   

Philipson Wine

195 kr. v 12 fl.

Bourgogne pinot noir, Robert Groffier

Bourgogne, Frankrig 2017

★★★★☆☆

Mørk i glasset. Et eller andet sted fornemmer man Groffiers signatur – mørke skovbær, lakrids og underskov – for indeværende er vinen meget lukket og frisk i bidet. 

Domaine Brandis

299 kr.

Corinto,Castellaro

Sicilien, Italien

★★★★☆☆

Sjælden rødvin fra den lille sicilianske vulkanø Lipari lavet på druen corinto. Den let blommede frugt er præget af mørke toner og et let strejf af chokolade. Ganske saftig og rund i munden. 

Sorgenfri Vin

220 kr v 6 fl.

Art Series Cabernet Sauvignon, Leeuwin Estate

Margaret River, Western Australia 2014

★★★★★☆

Lærebogscabernet, flot åben og udviklet. Ren moden solbærfrugt med lette noter af sveske og chokolade samt et frisk strejf af eucalyptus og ceder. Frisk mund med fin syre og saftighed. Luksusvin til maden fra havegrillen.

HJ Hansen/ Vinspecialisten

425 kr.