Ugens vintest: Agurketiden har ramt vinbranchen

Ugens vinhit kommer fra Sancerre, og her tænker du sikkert straks på mineralsk hvidvin med masser af spændstig syre, der springer flikflak på tungen. Ikke er spor underligt, for langt de fleste af områdets vine er nemlig gjort på den grønne drue sauvignon blanc. Men der er langt imellem snapsene i den billige ende af vinreolen.

Pinoten bruges til både rød og rosé. Førstnævnte var i gamle dage en temmelig anæmisk og vandig affære. Ikke desto mindre er jeg de senere år stødt på nogle ordentlige, gode rødvine fra området med både dybde og karakter, der kan få selv dygtige blindsmagere på glatis og plumpe i med begge ben og gætte bourgogne. Som nu vores testvinder, Les Grandes Marnes, der kommer fra 50 år gamle vinstokke dyrket på stejle og kalkrige økoskråninger. Her har vi en vidunderlig pinot med en kanonade af kirsebær, blommesten og en snert af ristede fade.

Smagen oser af kønsmodne og tyggefaste tanniner i kombination med den klassiske pinot-syre, der – som en spiril – slår livligt smæld med halen. Faktisk minder den mig lidt om god bourgogne à la Chambolle-Musigny, og så er prisen på de 269 kroner jo ikke helt så skræmmende!