Stor tematest af bordeaux: 2016 kan meget vel være århundredets årgang

Frugten er moden, saftig og betrukket med fløjl. Lagringspotentialet er stort. Det er svært at finde noget at være utilfreds med angående 2016 bordeaux.

»Århundredes årgang« er en af den franske vinverdens største klicheer. Ikke mindst i Bordeaux har vinbønderne det med at være ude cirka hvert andet år og erklære, at nu kan vi godt gøre plads i kældrene til den kolossale årgang, som er i pipeline.

I tilfældet 2016 er der faktisk noget om snakken. I min mund er denne årgang på niveau med århundredets foreløbige højdespringere: 2000, 2005 og 2010.

Præcis hvor på podiet, 2016 ender, er endnu lidt for tidligt at sige, eftersom der er tale om vine med et betydeligt gemmepotentiale. For mig er der dog ingen tvivl om, at 2016 i det mindste er den bedste årgang siden den fremragende 2010.

»Der er noget fløjlsagtigt næsten burgundisk over de fleste af vinene, som jeg spår et langt liv.«


Bordeaux undgik i modsætning til stort set resten af Frankrig frostskader og råd. Foråret var koldt, hvilket gav en relativ sen blomstring og høst, mens sommeren og høstperioden generelt var varm og tør. Jeg hæfter mig ved den sene høst – de sidste druer kom i hus sidst i oktober. En sen høst resulterer ofte i komplekse, klassiske vine, mens en tidlig høst giver banale vine med endimensionel frugt.

2016 er således en moden årgang uden grønne noter, men jeg vil på ingen måde kalde den jammy, og dermed adskiller den sig fra 2015, som her og de fleste andre steder i Frankrig gav småkluntede »californiske vine«.

2016erne afspejler fint deres terroir samtidig med, at de besidder en saftig og sexet frugt. Der er noget fløjlsagtigt næsten burgundisk over de fleste af vinene, som jeg ikke desto mindre spår et langt liv.

Den gode nyhed er, at også de mindre slotte har lavet god vin – den dårlige er, at priserne er steget med cirka 20 procent i forhold til 2015.

Langoa Barton, 3. cru, Saint-Julien

Foto: Bjarne Sorensen .

★★★★★☆

Flot og klassisk bordeaux med klart cabernetpræg i form af solbær, grafit og peberfrugt suppleret med lakridstobak. Tæt, drøj og kraftfuld med velafrundede tanniner, men bestemt ikke uden syre og friskhed. Mere tilgængelig nu end storesøsteren Léoville Barton, men bør bestemt gemmes. Fem og en halv stjerne.

Greenwood
599 kr.

Léoville Barton, 2. cru, Saint-Julien

Foto: Bjarne Sorensen .

★★★★★★

Den mørkeste og mest blå i glasset. Klassisk cabernetnæse med tykke sorte solbær og et strejf af sveske i næsen suppleret med grafit og cedertræ (blyant). Der er heller ikke sparet på egetræet. Tyktflydende og koncentreret, men ikke desto mindre velafbalanceret. En stor vin, som er noget mere tilbagestående end lillesøsteren Langoa Barton og derfor næppe bør røres før om ti år.

Greenwood
899 kr.

Ormes de Pez, Saint-Estèphe

Foto: Bjarne Sorensen .

★★★★☆☆

Åbner sig fint efter grundig iltning med meget klassisk udtryk med et let medicinsk mineralsk præg. Relativt stram og ganske lækker mund.

Køge Vinhandel
285 kr.

Château Maillet, Pomerol

Foto: Bjarne Sorensen .

★★★★☆☆

Ganske åben tydeligvis merlotdomineret vin. Frugtig og sødmefuld suppleret med lakrisal og sadellæder. Smooth operator, glat og velafrundet. Kan allerede så småt drikkes nu. Fire og en halv stjerne.

Theis Vine
500 kr.

Fonroque, Saint-Émilion

Foto: Bjarne Sorensen .

★★★★☆☆

Relativt åben økovin. Mørkt, ikke specielt højrebredsagtigt udtryk med solbær, lakrids, kamfer og eukalyptus. Drikker faktisk så småt godt allerede nu. Fire store.

Sigurd Müller
300 kr.

Lacoste-Borie, Pauillac

Foto: Bjarne Sorensen .

★★★★☆☆

(2. vin til G.P. Lacoste) Relativt åben med klassisk cabernetudtryk, solbær og peberfrugt suppleret med kærnemælk/ymer. Slikken, blød og lækker.

Domaine Brandis
297 kr.

Gloria, Saint-Julien

Foto: Bjarne Sorensen .

★★★★★☆

Det her må være den bedste Gloria, jeg har smagt. Mørk og moden i frugten med peberfrugt og let sveske uden at være jammy. Fine mineralske noter af grafit og lakrisal. God fylde og koncentration i munden, men også fin friskhed.

Domaine Brandis
399 kr.

Batailley, 5. cru, Pauillac

Foto: Bjarne Sorensen .

****

Nærmest sort, forbavsende åben vin med meget mørk moden frugt og bunker af kaffe (ristet fad) og god dybde. Kraft- og kødfuld med god koncentration. Fire og en halv stjerne.

Vinoble
599 kr.

La Lagune, 3. cru, Haut-Médoc

Foto: Bjarne Sorensen .

★★★★★☆

Først og fremmest meget velafbalanceret sag med moden blåbærfrugt med klare noter af lakrids og sveske. Moderat fadpræg. Til den slanke side, men også blød og meget saftig.

Køge Vinhandel
442 kr.

Prieuré-Lichine, 4. cru, Margaux

Foto: Bjarne Sorensen .

★★★★★☆

Markant præg af Haribos labre larver (karamelglaseret lakrids), hvilket er typisk for margaux. Blød og velafrundet og en smule lettere end La Lagune. En vin, som kører på elegancen.

Køge Vinhandel
392 kr.

Grand-Puy-Lacoste, 5. cru, Pauillac

Foto: Bjarne Sorensen .

★★★★★☆

Smuk, meget klassisk pauillacnæse med solbær, grafit og cedertræ suppleret med en tone af kærnemælk/ymer. Lækkert fadpræg. Nogen sødme og fin længde. Fem og en halv stjerne.

Domaine Brandis
899 kr.

Bonalgue, Pomerol

Foto: Bjarne Sorensen .

★★★★☆☆

Definitiv pomerol med nærmest burgundisk rødgrød, fløjl og underskov. Det er lige før, man allerede aner trøflerne rundt om hjørnet! Fire og en halv stjerne.

Løgismose
475 kr.

La Dame de Montrose, Saint-Estèphe

Foto: Bjarne Sorensen .

★★★★☆☆

(2. vin til Montrose). Udpræget venstrebredsvin med meget mørk solbær, frugt inklusive et strejf af sveske, peberfrugt, jord og grafit. Fint behersket træ. Relativt slank, men saftig mund. Fire og en halv stjerne.

Domaine Brandis
499 kr.

Trotte Vieille, Grand-Cru Classé, Saint-Emilion

Foto: Bjarne Sorensen i.

★★★★☆☆

Tydeligvis højrebred med let kage i den fine, lille næse, som byder på hindbær og blommer med et strejf af lakrids og chokolade. Relativt letdrikkelig og feminin uden den store dybde eller koncentration. Fire små stjerner.

Vinoble
995 kr.

Lilian Ladouys, Saint-Estèphe

Foto: Bjarne Sorensen.

★★★☆☆☆

Merlotdomineret sag med ganske blommet frugt og mere hindbær og blåbær end solbær, suppleret af lakridspibe og en del ristet fad. Blød og sødmefuld. Tre og en halv stjerne.  

Køge Vinimport
194 kr.

Clarke, Listrac-Médoc

Foto: Bjarne Sorensen .

★★★☆☆☆

Forbavsende åben sag, osende af ribenafrugt og en del fad. Ganske tannisk, snerper munden sammen med meget jord i eftersmagen.

Greenwood
245 kr.

Le Rey, Castillon

Foto: Bjarne Sorensen i.

★★★☆☆☆

Meget åben med særdeles blommet nærmest primitivoagtig frugt. Kamfer- og urtekrydret og ganske sød.

Theis Vine
270 kr.