Søren Frank: Michelin udviser mod

Danske Alchemist gik historisk direkte til to stjerner. Dermed udviser Michelin-guiden sjældent mod. Gentofte-ægtepar fik også sin anden stjerne.

 

Det er langtfra hvert år, at en restaurant går fra nul til to stjerner, faktisk er det ikke sket før i Danmark. Så Michelin-guiden udviser mod, når den giver Alchemist 2.0 hele to stjerner, efter at den har været åben i bare et halvt år.

Det var absolut ventet, at noget skulle ske omkring Alchemist på Refshaleøen. Af flere spektakulære restaurantåbninger i 2019 var Alchemist med et budget på i underkanten af 100 millioner kroner afgjort den mest spektakulære.

Men der var på forhånd også stor tvivl om, hvorvidt den konservative franske guide ville »forstå« Rasmus Munks grænsesøgende og provokerende køkken, hvor en middag består af 50 retter: Jeg mener, det jo ikke hver dag, at man får serveret en ret på en formstøbt plastik tunge – inspireret af tungekræft!

Der har været dem, som har ment, at stedet enten slet ikke ville få noget, eller også gå direkte til to stjerner, i fald Michelin forstod »Munkens« køkken. Personligt havde jeg troet, at guiden ville have taget et pragmatisk standpunkt og spillet konservativt ud med én stjerne. Men man gik altså hele vejen i første hug!

Eric Vildgaard og Tina Kragh Vildgaard fra restaurant Jordnær, der velfortjent fik sin anden Michelin-stjerne. Parret har tilsammen seks børn fremgik det fra scenen i går aftes. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ole Martin Wold/NTB/Ritzau Scanpix.

To ventede stjerner til Gentofte

Det kom ikke som den store overraskelse, at også Jordnær i Gentofte fik sin anden stjerne. Der har været rapporter om mange inspektørbesøg i Gentoftegade. Eric Vildgaards køkken, der læner sig meget op af storebror Torstens meritter på dels Noma, dels Studio, er uhyre sikkert og velsmagende. Erics kone Tina Kragh har tilsvarende sikkert greb om betjeningen og modtog således også årets servicepris. Mentor Award-prisen gik til Geraniums Rasmus Kofoed for hans store Bocuse d’or-præstation med guld, sølv og bronze. Og Geranium beholdt sine tre stjerner.

Lang næse til Anaba

Sushi Anaba, der åbnede 10. oktober sidste år i Nordhavn havde på forhånd været nævnt som en af stjernefavoritterne. Restauranten, som har plads til bare otte gæster omkring spisedisken, har efter sigende haft et enkelt besøg af guidens redaktør, Rebecca Burr. Men der skal normalt tre besøg til at udstede en ny stjerne, og det har der åbenbart ikke været tid nok til inden guidens deadline, som normalt er ved årsskiftet. I hvert fald var der ingen stjerne til Anabas Mads Battefeld, men så kan det jo være, at den kommer næste år.

Også oppe i Norge faldt en »dansk« Michelinstjerne til den danske køkkenchef Nicolai Ellitsgaard på restaurant Under, der åbnede i april i fjor. Det forstår man godt, for undervandsrestauranten, designet af Snøhetta, er ikke bare Skandinaviens, men hele klodens smukkeste, og den stærkt Noma-inspirerede havmenu fulgte godt med, da jeg besøgte stedet allerede et par dage efter åbningen. Efter min mening har Under potentiale til to stjerner med tiden.

Trondhjem har punget ud for at få Michelin til byen

Den relativt lille by Trondhjem har i øvrigt været i Michelin-mode, siden de første internationale journalister ankom til byen fra ikke bare Norden, men også blandt andet USA, Spanien og Italien i fredags. Der er altså ikke bare tale om én Store Michelin-dag, som i Aarhus i fjor, men en hel Michelin-uge. Således kører hele 13 af Trondhjems restauranter i øjeblikket med en særlig Michelin-menu.

I går aftes blev borgmesterkæderne svunget, da der var gallamiddag for 350 af byens indbudte spidser og sponsorer på Hotel Clarion, og til awardshowet mandag eftermiddag var stemningen væsentligt mere intens end i fjor i Aarhus. Nordmændene er bare bedre til det der med det nationale.

Programmet for de tilrejsende journalister fortsætter i øvrigt ugen ud. For Visit Trondheim, som finansierer Michelin-eventet (gennem en stribe store sponsorer), handler det om at få så meget som muligt ud af de mange penge, man har betalt Michelin for at få arrangementet til byen.

Direktør Tanja Holmen bekræfter, at man har punget ud for at få awardshowet hertil – som i betalt en masse penge for at få lov til at afholde udgifterne for Michelins show – men vil ikke ud med hvor meget.