Søren Frank: Her er de bedste baroloer fra den største årgang længe

2016 kandiderer som århundredets årgang i barolo med smuk frugt, fin balance og stort gemmepotentiale.

Der hersker for en gangs skyld bred enighed blandt både europæiske og amerikanske journalister og purister såvel som modernister om, at 2016, som netop er blevet frigivet her i år, er en de bedste barolo-årgange i mands minde.

En god barolo-årgang handler først og fremmest om balance: Frugten må ikke være for varm og moden, som man finder det i solrige »amerikanske« årgange. Men omvendt må tanninerne (garvesyren) heller ikke være for hård, således at den med tiden vil overleve frugten. Nebbiolo-druen er rigeligt stram i forvejen, man ønsker sig ikke baroloer med anæmisk frugt, som er så tørre, at de støver i munden.

Når det så er sagt, så er barolo altid en relativt tannisk vin, som helst skal drikkes sammen med mad – meget gerne en ret, som inkluderer sauce, der kan smøre det hårdtprøvede svælg. Klassisk i området er det at servere brasato al barolo, oksekød langtidsbraiseret i vin. Men det kan også være franske vinretter som boeuf bourguignon eller coq au vin. Nebbiolo minder i det hele taget en del om pinot noir og er derfor også god til svampe, trøfler og fjerkræ.

Jeg kan i det hele taget bedst lide barolo, når den er burgundisk i udtrykket. Det er den efter min mening oftest, når den ikke er lagret på små, nye franske egefade, men på mere neutrale store fade med alder. I dag er der dog ikke længere så stor forskel på modernisterne (små fade) og traditionalisterne (store fade), som der var for 20-30 siden.

Testens vinder, Burlottos Monvigliero, er både traditionel og burgundisk i udtrykket, den kommer fra kommunen Verduno, som med sin sandholdige jord giver Barolos lyseste og mest feminine vine. Monvigliero, som er Verdunos bedste mark, er desværre allerede udsolgt fra importøren. Burlottos baroloer har været udsolgt, før de kommer på hylderne, siden en amerikansk vinjournalist gav dem topkarakter. Så hvis man vil smage, må man finde en restaurant, som fører dem (Enomania eksempelvis), eller blive skrevet op til næste årgang.

Man kan måske undre sig over, at jeg har et par vine med, som er udsolgt fra importøren. Det skyldes, at jeg hellere vil præsentere det bedste end det næstbedste, og at vinene jo ikke er mere udsolgte, end at de stadig findes ude på restauranterne og hjemme i folks kældre.

Barolo er generelt en vin, som skal gemmes en håndfuld år, før den for alvor folder sig ud og træder i karakter. Hvis man er i markedet efter vin, som kan drikkes nu eller snart, bør man således gå efter basisbaroloerne, som for de flestes vedkommende er nogenlunde tilnærmelige fra nu af og fem-ti år frem. Enkeltmarksbaroloerne skal generelt gemmes nogle år endnu, før det giver mening at trække dem op.

0-300 kroner

Barolo, Ellena
★★☆☆☆☆
Skuffende sag, som dufter mindre sjovt af stearin og gammelt blomstervand. Jeg savner frugt og præcision her.

The Wine Company
175 kr. v 3 fl.

Barolo, Trediberri
★★★★☆☆
Lys, feminin og forbavsende åben allerede. Næsen oser rødgrødsagtigt af sødmefulde kirsebær og ribs og tør lakrids. Relativt let mund, men bestemt ikke uden markant tannin. En af testens mest drikkeklare.

Philipson Wine
200 kr. v/12 fl.

Barolo, Giovanni Rosso
★★★★☆☆
Fint åben. Burgundisk profil med landige (naturlige) toner af blandt andet hest/brettanomyces (naturgær) og masser af lakrids. Mere drikkeklar end Rossos Cerretta. Glimrende køb. Fire og en halv stjerne.

GOBIvin/Meny
250 kr. v/2 fl. ultimo 2020

300-500 kroner

Barolo Cannubi, Einaudi
★★★★☆☆
Lys og åben med let tørret frugt (rosin), kamfer og lakrids tørret frugt. Rasper seriøst i munden. Fire og en halv stjerne.

Philipson Wine
350 kr. v 12 fl.

Barolo Margheria, Pira 
★★★★★☆
Margheria er som sædvanlig den mest tilgængelige af Piras enkeltmarksbaroloer. Flot åben næse med ret mørke toner og kirsebær. Man fornemmer noget fadpræg. Rasper munden med tannin og træ.

Adriat Vinimport
375 kr.

Barolo Bussia, Fenocchio
★★★★★☆
Flot næse i traditionel stil med tørret frugt, lakrids, cedertræ og fløjl. Rasper dog godt i mundhulen.

Terroiristen
​395 kr.

Barolo, Brovia
★★★★★☆
Åben, osende af lysbærret frugt i form af burgundiske kirsebær. Lækker mostagtig saftighed. På en gang traditionel og moderne – revideret traditionalisme.  

Kjær & Sommerfeldt
399 kr.

Barolo Cerretta, Giovanni Rosso
★★★★★☆
Lys og relativt åben – men dog mørkere og dybere end Rossos almindelige barolo. Stilen er feminin og burgundisk. I munden en tand mere koncentreret end basisbaroloen og bestemt ikke uden tanniner.

GOBIvin/Meny
400 kr. på markedet okt-nov.

Barolo La Serra, Marcarini
★★★★☆☆

Ekstremt lys med brunligt skær. Super traditionel, jeg savner lidt frugt pt. Jordet eftersmag,  tørret munden noget ud.

HJ Hansen/ Vinspecialisten
429 kr.

Barolo, Gian Luca Colombo
★★★★★☆
Åben, lækker og tilgængelig barolo fra relativt ny producent i udkantskommunen Roddi i semimoderne stil, det vil sige saftig og frugtig, men uden brug af små, nye fade. Her er kirsebær i relativt blød og feminin burgundisk stil. Næsten mostagtig saftighed i munden.

Adriat Vinimport
435 kr.

Barolo San Lorenzo di Verduno, Fratelli Alessandria
★★★★☆☆
Enkeltmarksvin fra Barolos mest feminine kommune, Verduno. Åben burgundisk profil osende af ædelt eksotisk træ i form af eucalyptus, kamfer og ceder samt tørret frugt. Jeg fornemmer også en del fad i skikkelse af fernis. Til den runde side, selv om tannin stadig rasper.
Monvigliero fra samme producent (599 kr.), som dog er udsolgt fra importøren, er en tand dybere, mørkere og mere koncentreret og maskulin og formentlig også mere gemmeegnet (fem stjerner).

Primavin
489 kr.

 

ccc Fold sammen
Læs mere

Ravera, Elvio Cogno
★★★★☆☆
Barolo fra Novello med traditionelt udtryk. Stilen ligger tæt på Monforte i form af lakrids, kamfer og mørk tørret solbærfrugt. Ganske tør mund. Fire og en halv stjerne.

The Wine Company
499 kr. v/3 fl.

Barolo, Altare
★★★★☆☆
Helt anderledes end resten af feltet. Meget mørk i glasset med modernistisk mostet profil. Frugten forekommer næsten overmoden (eller i underskud af ilt ?).

Adriat Vinimport
499 kr.

500- kroner

 

Barolo Castiglione, Vietti
★★★★★☆
Til den lidt mørkere side. Åbner sig med god saftig frugtighed suppleret med noter af lakrids og kamfer samt chokolade. Nærmest halvmoderne udtryk med relativt god drikbarhed allerede.

Niche Vine
525 kr.

ccc Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Sørensen.

Barolo Ginestra Casa Maté, Elio Grasso
★★★★★☆
Her er mere dybde i både kuløren og næsen. Frugten er mørk og tørret med lækker burgundisk fløj, lakrids og en del træ. I munden er der stor tyngde og koncentration. En tæt og bredskuldret vin, typisk for Monforte. Raspende finish og måske lidt hed (15 pct.).

Jysk vin
650 kr.

Foto: Bjarne Sørensen.

Barolo Monvigliero, Burlotto
★★★★★★
Lys, åben og utrolig charmerende femibarolo. Her er lys frugt i form af ribs og kirsebær, samt lakrids og kamfer. Relativt blød finish. Testens mest burgundiske, men samtidig meget klassisk nebbiolo.

Ello Food/Supermarco
650 kr. (udsolgt fra importøren)

Foto: Bjarne Sørensen.

Barolo Bricco delle Viole, Vajra
★★★★★☆
Relativt åben med masser af kamfer i næsen samt chokolade. Til den bløde side med masser af tyngde.

HJH
659 kr.

Foto: Bjarne Sørensen.

Bussia, Prunotto
★★★★★☆
Relativt åben med lækker mørk, tørret frugt med et strejf af rosin. Burgundisk og relativt blød med let jordet eftersmag. Kravler lige op på fem stjerner.

HJ Hansen/Vinspecialisten
619 kr.

Barolo Monprivato, G. Mascarello
Uden for bedømmelse
Denne vin, som først kommer på markedet om et år, er uden for bedømmelse, fordi den netop er aftappet og endnu ikke er kommet til sig selv. 2015, der er smagt som reference, er derimod seksstjernet materiale i Mascarellos vanlige elegante, supertraditionelle stil med lys ribsfrugt og »usynligt« træ.

GOBIvin/Meny
Ca. 1.300 kr. (udsolgt fra importøren)

ccc Fold sammen
Læs mere

Ravera, Elvio Cogno
★★★★☆☆
Barolo fra Novello med traditionelt udtryk. Stilen ligger tæt på Monforte i form af lakrids, kamfer og mørk tørret solbærfrugt. Ganske tør mund. Fire og en halv stjerne.

The Wine Company
499 kr. v/3 fl.