Søren Frank: 5 stjerner til vinbar på kun 40 kvadratmeter i Nansensgade

Byens mindste vinbar, Nr. 30, er også den hyggeligste, endda med et stort og dejligt vinudvalg og et glimrende, afslappet barkøkken.

Vinbar 30 i Nansensgade er lille, men vinudvalget er stort. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

Aftenvejret har langt fra været opholdsvenligt hele denne sommer, men når det sker, sætter jagten ind på den gode udestilling. Hvor kun relativt få af byens bedre restauranter uden for turiststrøg som Nyhavn og Gråbrødre Torv tilbyder interessant udespisning, har de fleste af vinbarerne i det mindste et par udendørs borde.

Valget faldt denne aften på vinbaren Nr. 30 i Nansensgade, inspireret af en god udeoplevelse for et par år siden: Selv om vinbaren ikke kunne tilbyde aftensol, sad jeg hyggeligt bænket ved et langbord i gaden, som faktisk i dag er ganske rolig, og vigtigst selvfølgelig: Vinen og maden faldt i smag.

Da jeg ankom forleden aften var udestillingen imidlertid skrumpet til to borde, formentlig grundet det igangværende vejarbejde, som også stækkede hyggen en smule.

Vinbar 30 - der er ikke ofret millioner på interiøret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

Byens måske mindste vinbar

Jeg havde godt nok garderet mig med bord indendørs: Det minimalistiske, men hyggelige lokale tæller bare 40 kvadratmeter, Nr. 30 må således være byens mindste vinbar. Møblementet er sammensat og lettere skramlet, man fornemmer, at prioriteten her er vin frem for moderne indretningsarkitektur. Alligevel trodsede jeg stædigt vejrforholdene, som denne aften bød på frisk vind, og indtog et bord ude.

Vinkortet på Nr. 30 er stort og virkelig dejligt, hvis man kan lide naturvin. Kortet rummer også mere konventionelle vine, men dem som virkelig afskyr lavt svovlede vine, kan lige så godt vælge andre græsgange.

Vinbar Nr. 30 i Nansensgade er ikke meget mere end et hul i væggen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

Fornuftige priser

Priserne er ganske fornuftige, også hvad angår glaskortet, som tæller 14 vine. Hvor jeg genkendte mange vine på flaskekortet, var det småt med gensynsglæde på glaskortet, hvilket kan hænge sammen med prisen - at man her går efter flasker, som giver noget for pengene. På prisværdig vis får man dog lov til smage på varerne, før man investerer i et glas, således at man undgår at købe katten i sækken.

Glassene er pænt store, hvilket er godt for både vinen, der får rum til at ånde, og min forsyningsangst, som desværre ofte bliver vakt af de små fingerbølsagtige smageglas, man bruger på nogle naturvinbarer.

Hautes Cotes de Beaune fra Chapuis i Bourgogne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

Fin udkantsbourgogne

Jeg lagde ud i den lidt lettere ende med et glas hvid bourgogne, en ung sag fra Hautes-Côtes de Beaune (90 kr.), som kort fortalt er en slags udkantsbourgogne set i forhold til de finere og meget dyrere village appellationer på Côte de Beaune (Meursault, Puligny osv.). Jeg drikker i stigende grad vine fra udkanten, efterhånden som det rigtige bourgogne er blevet alt for dyrt, og de unge vinbønder er begyndt at udtrykke sig fint i Hautes-Côtes og lignende appellationer.

Denne unge 2018er fra Chapuis & Chapuis var ingen undtagelse, moderat fadlagret med moderat tyngde og et ganske rent og nydeligt udtrykt - stort set uden den vildskab og funkyness, som jeg ville have forventet af en vin fra importøren Volatil - var den en god start på aftenen.

Toast med gedefriskost, ansjoser og tapenade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

Fra 30erens menukort med snacks og deleretter i omegnen af 100 kr. lagde jeg ud med et par lækre toasts på stegt hjemmelavet surdejsbrød, smurt med gedefriskost og toppet med  ansjoser, tapenade (olivenmos) og tynde strimler af saltsyltet citron.

Ottearmet blæksprutte med kartofler, løvstikke og gedefriskost. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

Ottearmet lykke

Gedefriskosten (fra Kirks, fik jeg at vide) gik igen i næste ret, omend i en noget mere letløbende version, hvor den sammen med en løvstikkeolie udgjorde saucen til en servering af kartofler og polpo - ottearmet blæksprutte (110 kr.). Jeg elsker blæksprutte, især polpoen med dens tykke arme, som får en næsten kyllingeagtig smag efter tilberedning. Konsistensen er polpoens akilleshæl, sprutten er i sagens natur hård og gummiagtig, men koger man den alt for længe, falder den næsten fra hinanden, og det er heller ikke sjovt. Her havde man fundet den gode gyldne middelvej, og jeg var glad.

Grillo Sulle Bucce - orangevin fra Sicilien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

Til at skylle den substantielle ret ned bad jeg om orangevin. Efter at have smagt på et par stykker faldt valget på en substantiel sag fra Sicilien - Grillo sulle bucce fra producenten Valdibella, dybt ravfarvet i glasset og klare noter af tørret frugt, tannin-riv i munden og et lille snert af marsala. Langt fra en sommerballerina, men god til maden og et super køb til 70 kr.

Tatar med radiser, æggecreme og masser af urter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

Jeg rundede aftenen af med husets tatar (110 kr.) i den moderne stil, hvilket vil sige karakterfuldt velhængt, let saltet kød hakket på den grove klinge og toppet med en meget ægget mayonnaiseagtig creme, sprøde brødkrummer, radiser i tynde skiver og generøst toppet med diverse urter, hvoraf jeg fandt, at et par blade østersurt gav mest mening, eftersom denne urter vitterlig smager af østers, som igen går glimrende sammen med tatar.

Glimrende pinot noir fra Fréderic Cossard - her årgang 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

Stor lille bourgogne

I min verden er en frisk, kølig rødvin a la pinot noir eller beaujolais det bedste, man kan drikke til tatar. Tjeneren fandt således et glas pinot noir fra det, der vel nok er min yndlingsproducent i Bourgogne (i hvert fald i det humane prisleje) Fréderic Cossard. Til trods for, at denne 2016er bar den lavest tænkelig appellation, Vin de France (som har afløst vin de table), var her ung saftig rabarberfrugt med fløjl og fin pinot-karakter i glasset, til 90 kr. endnu et godt køb.

Og jo, selv om det til tider holdt hårdt i vinden, holdt jeg skansen på udestillingen aftenen igennem - sammen med et par speedsnakkende veninder ved det andet bord, som pryglede hvidvin og smøger, som var de betalt for det. Det er dog hverken på det danske sommervejr, byens vejarbejde eller kommunes fortovsserveringspolitik, at Nr. 30 skal vurderes, men på vinen, på udvalget (som er stort) og serveringen (som var fin) og det gode fleksible køkken, som levede op til devisen om at kunne tilfredsstille såvel den rigtigt sultne som den, der bare er sulten for sjov. Fire og en halv stjerne til Nr. 30, som vi grundet det gode pris-kvalitetsforhold runder op til fem.

Nr. 30

Nansensgade 30, Kbh. K. tlf 6126 3200

Priser: Snacks 40 kr. Glas vin 70 kr.