Restauratører til regeringen: Kom nu med de retningslinjer!

Tostjernede AOC åbner næste uge med reducerede priser, men ligesom byens andre restauratører savner Christian Aarø stadig retningslinjer fra myndighederne.

AOC fejrer Michelin-stjerne nummer to med champagne i gården ved restauranten. Her køkkenchef Søren Selin og ejer og restaurantchef Christian Aarø. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

»Kom nu med de retningslinjer! Det kan da ikke være så svært,« siger Christian Aarø, som driver den tostjernede Michelin-restaurant AOC samt No. 2 og Trio, der begge befinder sig i den højere ende af mellemlaget.

Ligesom de andre af en håndfuld restauratører, som Berlingske har talt med, har Christian Aarø besluttet sig for at åbne sine restauranter i næste uge, men han mangler de sidste retningslinjer, som forventes at komme, efter at brancheforeningen Horesta har haft møde med erhvervsminister Simon Kollerup (S) for at kunne åbne. Det handler især om kravet om, at der skal være fire kvadratmeter pr. gæst, som det gælder for storcentre og -magasiner, men også de bebudede reduktioner af åbningstiderne.

»Vi kan leve med at skulle lukke klokken 23, mens klokken 21 virkelig vil være et problem for os,« siger Christian Aarø.

Køkkenchef Søren Selin fotograferet på AOC. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix.

I skrivende stund har han således endnu ikke åbnet for bookning af bordene, idet han stadig regner på bordopstillinger og antallet af gæster, han kan tage ind.

»Der er masser af plads også mellem bordene på AOC, så der regner vi med at tage 35 gæster, som vi plejer,« siger Christian Aarø, som dog er lidt mere udfordret, når det kommer til No. 2, der åbner mandag 18. maj, hvor han normalt har op til 90 gæster ad gangen.

»På No. 2 kan vi fint overholde en meters afstand, det er lidt sværere med de fire kvadratmeter pr. gæst,« siger Christian Aarø, der under alle omstændigheder åbner for at være med i »første bølge«.

Åbner med tilbud

»Koncepterne bliver let justeret i form af prissænkninger de første par måneder. På Trio laver vi en særlig treretters genåbningsmenu til 450 kroner med Bøf Wellington som hovedret, der også vil kunne købes som takeaway. På No 2 sænker vi prisen på menuen med 100 kroner til 395 kroner, ligesom vi også reducerer priserne på AOC for at få folk ud af starthullerne«, siger Christian Aarø.

Anders Aagaard, ejer af Madklubben, fotograferet på Bistro Royal i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

Det bliver ligesom at gå på første date

»Hurra, jubii, endelig,« sagde Anders Aagaard, som ejer Madklubben, der med 25 spisesteder er en af landets største restaurantkæder, da det i går blev meldt ud, at afstandskravet nu hedder én meter mellem gæsterne i stedet for de to meter som tidligere.

Selv om han har besluttet sig for at genåbne en del af sine restauranter og i disse dage regner på forskellige modeller, savner han stadig en del detaljer, ikke mindst angående hvor mange kvadratmeter, der skal være pr. gæst.

»Det giver ikke mening, hvis der skal være fire kvadratmeter pr. gæst. Jeg kan ikke tro, at man lægger de samme krav ned over en restaurant, hvor folk jo sidder på deres faste pladser, som i et storcenter eller stormagasin, hvor folk bevæger sig rundt mellem hinanden,« siger Anders Aagaard, som også gerne vil have nogle instrukser omkring toiletforhold, og hvordan gæsterne skal modtages.

»Det bliver lidt som at gå på en første date. Nu skal vi til at lære gæsterne at kende igen,« siger Aagaard, som således ikke åbner alle 25 restauranter på én gang men lidt efter lidt og med begrænset antal gæster, alt efter hvad de nærmere retningslinjer bliver.

Aagaard, som i forvejen er kendt for sine meget konkurrencedygtige priser, har dog ingen planer om åbningstilbud eller andre former for prisreduktioner.

Medejer Rune Jochumsen fra Formel B. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Oplever et boom i reservationer

Det har man heller ikke på Michelin-bestjernede Formel B, hvor man regner med også at åbne søsterrestauranterne Uformel og Sletten – nedbrændte Palægade må vente, til den har fået en gang maling. Ejer Rune Jochumsen regner med at fjerne et par af de mest udsatte borde nær for eksempel køkken og toilet. Men ellers lover han, at alt bliver ved det gamle. Også priserne.

»Vi savner stadig nogle mere detaljerede retningslinjer i forbindelse med genåbningen. Ud over kvadratmeterreglen har vi snakket om, hvad vi skal gøre med menukortene, som alle vores gæster får i hænderne, og som derefter gives videre til andre gæster. Vi åbner dog helt sikkert under alle omstændigheder,« siger Rune Jochumsen, som er positivt overrasket over at have oplevet en bølge af reservationer på Formel B, efter regeringen i torsdags meldte ud, at restauranterne kunne genåbne.

»Det er muligt, at der er tale om sympatitilkendegivelser – altså at gæsterne gerne vil vise, at de bakker op om restauranterne. Men det siger også jo noget om, at folk ikke er skræmt fra vid og sans, og at de godt tør at gå ud,« siger Rune Jochumsen.