Populært bageri åbner i historisk bygning på Holmen: »I København vil folk kunne gå ned til deres lokale bager og få det hele der«

Bageriet Hart, som ligger på Gammel Kongevej, åbner i dag i en historisk bygning på Holmen. Udvalget vil være det samme som på Frederiksberg, og det vil være muligt at drikke et glas naturvin til bagværket, fortæller den britiske medejer Richard Hart. Det betyder samtidig et farvel til Hart Brødbar, som nåede at ligge et år på Christianshavn.

Richard Hart er faldet for bygningen, som tilhørte militæret og er fra 1700-tallet. Derfor var han ikke i tvivl, da han fik tilbud om at leje den. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Richard Hart er faldet for København – og i særdeleshed for udsigten fra sin nye butik på Holmen.

»Man kan jo se Dronningens hus herfra,« siger han og peger mod Amalienborg på den anden side af vandet.

»Om sommeren kan jeg ikke forestille mig et bedre sted at se solen gå ned. Det var simpelthen for idyllisk til at sige nej, da jeg fik et tip om, at det var ledigt.«

Butikken, som åbner i dag, ligger i en rød, fredet ejendom fra 1700-tallet. Det var her, den danske flåde opbevarede sine mastekurve – heraf navnet Mærsehuset. Til den ene side rejser nye boliger sig på Papirøen, mens Operaen troner, hvis man ser mod venstre.

Richard Hart har blandt andet en mission om at hæve barren for surdejsbrød i København – her et af dem med sprød skorpe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix.

Nu bliver den restaurerede bygning indtaget af et brødudvalg, som svarer til det, man kan finde i Hart Bageri på Gammel Kongevej. Her åbnede Richard Hart sit eget bageri i 2018, og siden er surdejsbrødet  City loaf blevet lidt af en bestseller i byen.

»Alt, hvad vi sælger på Frederiksberg, vil man kunne købe her. Både brød, kager og sandwiches. Men vi har lidt smukkere omgivelser og bedre plads til at hænge ud her. Man kan også købe et glas naturvin eller en øl. Så det er dybest set en bedre version end det, vi har på Gammel Kongevej. Vi har fået mere plads, og derfor kan vi sætte ekstra ting på menuen,« siger han.

Slut med brødbaren

Det er ikke længe siden, at Richard Hart sidst udvidede forretningen. For et år siden åbnede han en lille brødbar på hjørnet af Strandgade 108 kun få meter fra de nye lokaler. Her kunne man parre brød med vin, øl, cocktails og charcuteri.

Til gengæld var hele kagedelen skåret væk, og det forvirrede kunderne, fortæller han om baren, som nu er lukket.

Hart bageri rykker nu ind i en historisk bygning på Holmen. Her vil britiske Richard Hart sælge samme udvalg som på Frederiksberg. Det betyder samtidig et farvel til brødbaren på Christianshavn, som kun solgte et mindre udvalg, men til gengæld parrede brødet med vin og cocktails. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix.

»Vi tænkte, at det var smart, at vi nu havde to forskellige koncepter i byen. At man kunne købe alt bagværk på Frederiksberg og få et mindre udvalg på Christianshavn. Men folk savnede kagerne,« siger Richard Hart, der en overgang arbejdede som chefbager på Tartine i San Francisco – et bageri, der har været med til at give surdejsbrød med sprød skorpe kultstatus verden over.

I den amerikanske storby var det ikke usædvanligt, at indbyggerne kørte gennem byen for at hente deres favoritbrød eller kage.

»Men sådan er det ikke her. I København vil folk kunne gå ned til deres lokale bager og få det hele der,« siger Richard Hart og tilføjer:

»Da jeg besluttede at åbne brødbaren, var det også, fordi jeg ikke mente, at jeg kunne tillade mig at kalde det et bageri, når det nu ikke var der, vi bagte. Det gør vi kun på Gammel Kongevej. Så jeg tænkte ‘Åh nej, vi må kalde det noget andet, end det er’. Vores nye sted kalder vi bare Hart. Vi må ikke bage her i lokalerne, men der er jo heldigvis ikke så langt til vores andet bageri, som kommer med forsyninger et par gange om dagen.«

»Vi tror på liv her«

Richard Hart er født og opvokset i London, og han har ikke altid haft mel på hænderne. Inden bagekunsten blev hans levevej, arbejdede han som kok i Storbritannien og USA. Blandt andet for Jeremy Fox på Ubuntu i Napa Valley i Californien.

Men de seneste 15 år har den stået på bagværk. Efter Tartine i San Francisco gik turen til Noma, og for godt fire år siden valgte han at bosætte sig i København med sin hustru og deres fire børn.

Derfor kender han efterhånden byen ganske godt og følger med i den rivende udvikling, der er på Holmen.

I en historisk bygning på Holmen kan man fremover købe brød fra bageriet Hart, som åbner en butik her. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix.

»Jeg har da tænkt på, om her bliver lidt mere stille herude i starten. På den anden side tror jeg på, at det bliver et travlt område i løbet af de næste år,« siger han, mens morgencyklisterne piler forbi, og havnebussen stryger gennem vandet.

Richard Hart har netop udviklet en ny tebirkes med et ekstra lag remonce, som man vil kunne sætte tænderne i her. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix.

Kranerne på Papirøen varsler også nyt liv i en nær fremtid.

»Det bliver vist et ret ekstravagant område. Det er jo et sted i byen, der virkelig udvikler sig, og med cykelbroen er der ikke langt. Så vi håber selvfølgelig, folk finder os her,« siger Richard Hart.

Butikken vil være åben syv dage om ugen. Indtil videre klokken 8-18, men når foråret kommer, bliver åbningstiderne udvidet, så man kan nyde solnedgangen med et køligt glas og med brød eller kage på tallerkenen.

»Vi kan vist ikke tillade os andet med den her udsigt,« konstaterer Richard Hart.