»Naturlig« uge i vintesten: Orangevinen dufter af hårvand og korianderfrø, men smager vidunderligt

Vintesten byder i denne uge på lavt svovlede vine til vildt, charcuteri – og bare til at bælle.

Det er en relativt »naturlig« vintest i denne uge – forstået på den måde, at fire vine ud af syv er lavt svovlede, ufiltrerede og lavet uden tilsætning af gær. Bedste køb til prisen i min mund er orangevinen Vej fra Podere Pradarolo i Emilia-Romagna. Druerne, som er en særligt aromatisk variant af malvasia, kaldet malvasia di candia aromatica, har ligget og macereret med mosten i hele 180 dage. Resultatet er en vin, som ikke bare er orange, men også har en ekstremt aromatisk, krydret og kraftfuld næse og et alkoholindhold på bare 11%.

Normalt HADER jeg vine lavet på aromatiske druer som muscat, gewürztraminer og malvasia, men når disse druer får maceration (og dermed bliver til orangevin), sker der et eller andet, og så ELSKER jeg faktisk vinene. Jeg er dog klar over, at denne specielle vintype, som ligger ganske langt fra konventionel hvidvin i udtrykket, ikke er for alle og i hvert fald kræver tilvænning. Drik den som aperitif eller til patéer og fedt charcuteri.

Den røde Cacahuète fra Domaine Mamaruta i Roussillon ligger lidt tættere på de klassiske »murstensvine« fra den franske del af Catalonien, men et strejf af acetone afslører, at svovlingen er lav. Vinens attraktion er ikke mindst, at den har et par år på bagen og således har foldet sin aroma ud og er klar til modtage vinterens tunge ragouter og stege. Jeg ser ikke mindst vildt for mig.

Endelig er der fleurie’n fra Dutraive, en beaujolais i den moderne håndværksprægede stil, som efterhånden er relativt udbredt. Det er en god sommerrødvin, men også bare en god bællevin, som jeg personligt drikker, fordi den minder meget om de langt dyrere røde bourgogner, som jeg er for nærig (og fattig) til at købe.

Foto: Bjarne Sorensen..

Verdejo ecologico, Hachón

Rueda, Spanien 2019

★★☆☆☆☆

Tydeligvis koldgæret hvidvin med grønlig, sauvignon blanc-agtig profil suppleret med let tropiske noter af blandt andet melon. Ren, pæn og teknisk i en stil, som ikke ophidser undertegnede, men formentlig vil kunne tilfredsstille mange. To og en halv stjerne.

Lidl

50 kr.

Foto: Bjarne Sorensen..

Hérédita, Cellier des Princes

Côtes-du-Rhône, Frankrig 2018

★★★☆☆☆

Lækkert frugtig og meget åben næse med relativt lyse, jordbæragtige noter og garrigues-krydderier samt peber. Saftig og rar mund. Vinen er lavet af den dygtige Rhône-ønolog Philippe Cambie. Tre og en halv stjerne.   

Meny

2 fl. for 175 kr.

Foto: Bjarne Sorensen..

Vej Bianco Antico, Podere Pradarolo

Emilia-Romagna, Italien 2019

★★★★★☆

Orange og uklar i glasset. Heftig åben og aromatisk næse med orangeskal, litchi og korianderfrø. Frisk mund med godt tørt tanninbid og let finish med bare 11%. Fornuftigt køb, hvis man til aromatisk orangevin.

Lieu-dit

150 kr.

Foto: Bjarne Sorensen..

Fleurie »Les Déduits«, Famille Dutraive

Beaujolais, Frankrig 2019

★★★★★☆

Lys og en smule tåget (ufiltreret) i glasset. Lækker feminin næse med blandede røde bær og et lille strejf af skovsø og underskov. Vinen har noget fløjlsagtigt over sig – blindt kunne man forledes til at tro, at det var pinot noir. Frisk, men også velafrundet, silkeblød mund.   

Domaine Brandis

199 kr.

Foto: Bjarne Sorensen..

Pinot Noir sin azufre, Chacra

Patagonien, Argentina 2019

★★★★☆☆

Nebbiolo-agtigt pinot udtryk med skovbær, især kirsebær. Næsen er ren og streng, og det samme kan man sige om munden, som er frisk og stram. 

Philipson Wine

250 kr. v 12 fl.

Foto: Bjarne Sorensen..

Cacahuète, Domaine Mamaruta

Fitou, Frankrig 2014

★★★★☆☆

Flot åben, veludviklet næse med krydret varm, sydfransk profil. Her er tørret frugt, bitre kirsebær, lakrids, nødder og et strejf af acetone. Munden er fint saftig, men tager også godt fat om gummerne. Til vinterens simreretter og stege, inklusive vildt. Fire og en halv stjerne.

Niche Vine

185 kr.

Foto: Bjarne Sorensen..

Gevrey-Chambertin, Marchand-Grillot

Bourgogne, Frankrig 2017

★★★★☆☆

Ganske åben og osende næse med temmelig meget fadpræg i næsten spansk stil og noter af fernis og kærnemælk. Men bestemt ikke uden slikken sexappeal. Frisk mund.

Les Terroirs du Vin

375 kr.