Michelin-kok åbner ny restaurant i gammel Hellerup-villa

En apotekervilla i Hellerup vil fremover huse en gourmetrestaurant med store gastronomiske ambitioner. The Samuel sigter efter Michelin-stjerner.

Jonathan Berntsen er klar med den restaurant, han altid har drømt om. Han stod bag den Michelin-hædrede restaurant Clou i København og er nu klar med en restaurant i Hellerup, som han forklarer bliver vildere end Clou. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Hommelgaard

»Det bliver maden fra Clou – bare på epo.«

Så kort kan konceptet beskrives på den spritnye restaurant The Samuel, der slår dørene op i Hellerup fredag.

Manden bag restauranten er Jonathan Berntsen, der stod bag den nu lukkede Michelin-restaurant Clou, der fik sin første stjerne i 2014.

»Det var meningen, at jeg skulle have genåbnet Clou, men så fandt jeg lokalerne her. Efter ni år har folk en idé om, hvad Clou er. Derfor besluttede vi os for, at Clou skulle dø. Det her er drømmerestauranten, jeg aldrig fik, som jeg nu har muligheden for,« siger Jonathan Berntsen og tilføjer:

»Det bliver meget bedre end Clou.«

Jonathan Berntsen, restauratør

»Jeg kan se på mine kokke, at de også er oppe at køre over det her – for det er ikke et helt normalt sted.«


For tre måneder siden forelskede Jonathan Berntsen og de tre partnere sig i omgivelserne på Hellerupvej 40, der nu skal huse The Samuel – opkaldt efter Berntsens søn. Der er ingen særlig tilknytning til Hellerup, men det er ifølge Jonathan Berntsen atmosfæren i den gamle apotekervilla, der kan noget helt særligt.

»Restauranten kan noget, jeg ikke har oplevet før. Her er nogle elementer, som man næsten aldrig finder længere. Der er den gamle stuk, de gamle søjler og gamle parketgulve. Det kan noget helt speciel. Vi har bibeholdt respekten for denne gamle bygning, men givet den vores helt eget touch,« forklarer Jonathan Berntsen.

Sydlandsk ekstravagance

Stilen i restauranten bliver sydlandsk gourmet, hvor råvarerne har hovedrollen, og det er også nogle af de tunge drenge, der er på menuen. Her finder man kongekrabbe, sorte hummere, kaviar, bæredygtig foie gras, pighvar, duer, trøfler og franske oste. Der er også fokus på masser af lokale råvarer i sæson. Prisniveauet ligger på 1.600 kroner for snacks, ti retter samt petit four. Skal vinmenuen oveni, er prisen 3.700 kroner.

»Det er et sted med mit DNA – det rykker bare et level op. Det er stadig samme gode råvarer som på Clou, men det er endnu mere nørdet. Jeg har altid lavet kraftig mad med meget smag i – bruger jeg trøffel og kaviar, så er det rigtig meget trøffel og caviar i.«

Vinen er fransk og spansk, og Jonathan Berntsen har en forkærlighed for champagne og sherry, så der er to af hver på vinmenuen. Denne strækker sig lige fra en 60 år gammel sherry, over en riesling fra Mosel-regionen fra 1973 til champagne fra 1996.

Der er nogle signaturretter, som har været populære gennem årene på Clou, der er blevet videreudviklet på til The Samuel. Her er det en tidligere dessert fra Clou. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Foruden den traditionelle franske stil i køkken og i indretning med hvide duge, sølvbestik og blomsteropsatser er der tilføjet art deco-lysekroner samt en bar i bronze og brunt marmor, der også går igen i køkkendesignet.

»Vi har et 400 kilo stort osteskab, hvor man kan se alle ostene. Vi har en lang gang med hummerakvarium, vinskabe og alle vores syltede råvarer. Alle de gode råvarer er på display for gæsterne.«

Restauranten har plads til 24 gæster ved de runde borde, og i et lille lokale er der opstillet et enkelt tomandsbord gemt bort bag gardiner. Der er en lille privat lounge med egen pejs og tagterrasse. Denne bliver også i familien, idet den er opkaldt efter datteren Josephine.

Åbner midt i coronakrise

For Jonathan Berntsen er udvikling et nøgleord, og han vil på ingen måde stagnere. Med de skæve arbejdstider og det »pivhårde arbejde«, som han betegner det, skal der fornyelse til for at fortsætte i branchen.

Trods coronausikkerhed er der ifølge Jonathan Berntsen »intet, der skal stoppe drømmene, selv om det sindssygt at åbne noget, der ligner et gourmettempel i denne tid.«

»Som kok og restauratør stræber jeg efter at gøre det bedre og bedre, og det har altid været drivkraften bag Clou – ellers bliver det ikke ved med at være interessant. Bliver man ikke ved med at stimulere sig selv på gastronomisk vis og på udseendet af restauranten, kan man ikke fortsætte,« siger Jonathan Berntsen.

Michelin-stjerner skal booste ego

Michelin-stjernerne sigter han også efter på The Samuel. En Michelin-restaurant af i dag skal have et personligt islæt – man skal kunne mærke køkkenets personlighed, og man må aldrig blive i tvivl om, hvor man er, mener Jonathan Berntsen.

»Michelin-stjerner er den største cadeau og ære, man overhovedet kan få – det er det fedeste for egoet overhovedet. Når det er sagt, er det ikke drivkraften bag – det er at lave noget, jeg selv synes er ekstremt unikt. Jeg kan se på mine kokke, at de er også oppe at køre over det her, for det er ikke et helt normalt sted.«

Jonathan Berntsen vil selv stå i køkkenet som køkkenchef og sommelier, når The Samuel 13. november slår dørene op på Hellerupvej 40 i Hellerup.